Hørselen blir skadet

Det er deilig, men du kan ta skade av kjøring i bil uten tak.

Deilig, men ikke nødvendigvis veldig sunt for hørselen. Foto: colourbox.com
Deilig, men ikke nødvendigvis veldig sunt for hørselen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å kjøre uten tak er snart ikke et alternativ på hjemlige trakter i år, selv om det er nå du kan gjøre kupp på kabriolet. Men for deg som eier, bruker eller drømmer om kabriolet, er det greit å merke seg at om du kjører mye kan du faktisk skade hørselen.

En britisk studie ledet av Philip Michael, øre-nese-hals-kirurg ved Worcestershire Royal Hospital i Storbritannia, avdekker skadelige støynivå i kabrioleter som kjører uten tak.

Ved 112 km/t målte man i studien støynivåer på 89 desibel ved sjåførens øre. Det kan potensielt gi varige hørselsskader. Og nivåene hang ikke sammen med bilprisen. Både dyre og billigere biler ble målt til problematiske nivåer.

Høyere enn tillatt på arbeidsplassen

Ifølge Tidskrift for Den norske legeforening tillater norske forskrifter om vern mot støy på arbeidsplassen grenseverdier for daglig støyeksponering på maks 80 desibel. Store norske leksikon skriver at normal tale har et lydnivå på 30–70 desibel, mens lyden du blir utsatt for på en vanlig rockekonsert eller liveopptreden gjerne ligger godt over 100 desibel til sammenligning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer