Hørselsskadd av kollisjonsputer

Kollisjonsputen skal verne menneskekroppen mot skader. Men den kan også påføre oss skader, skal vi tro en britisk studie. Smellet som oppstår når kollisjonsputen utløses, skal nemlig være så kraftig at det kan føre til hørselsskader og vedvarende øresus.

Hørselsskadd av kollisjonsputer
Publisert

Studien er utført av vitenskapsmenn fra Universitetet i Leeds og fra forskningssenteret for Trafikksikkerhet i Storbritannia. Den er publisert i siste nummer av fagtidsskriftet "British Medical Journal". Her refereres det til to faktiske tilfeller hvor mennesker er blitt påført hørselsskade som følge av smell fra kollisjonsputer i lavhastighets-ulykker.

150-170 decibel

En kollisjonspute kan produsere et smell på en lydstyrke på mellom 150-170 decibel når den løses ut. Hvor intens lyden blir, er avhengig av flere faktorer, som størrelsen på bilen, hvor mange personer som sitter i bilen, ventilasjon, størrelse på -og antall kollisjonsputer; og utløsningshastigheten. I følge studien kan man påvise hørselssvekkelser og vedvarende øresus (tinnitus) som følge av smellet fra kollisjonsputen. Hvorvidt man faktisk får hørselsskader, avhenger av impulsens varighet og selvfølgelig av lydstyrken.

Smerteterskel 130 decibel

Mennesket har en smerteterskel på 120-130 decibel når impulsen er langvarig. En kortvarig lydimpuls er umiddelbart skadelig ved 140 decibel. Lyden fra kollisjonsputen skal i følge den britiske studien ha en varighet på 0,1 sekund. -Dette skulle kunne sies å være skadelig uansett, sier ingeniør Arne Sundby ved Audiologisk poliklinikk ved Ullevål Sykehus. Overlege ved Audiologisk poliklinikk, Jarle Aursnes, kommenterer at hvis det blir en hørselsskade av dette, blir det en veldig liten skade; men at det selvsagt kan gi tinnitus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer