Nye elbiler for folk flest

Høstens tøffeste

Høsten byr på en rekke spennende, nye bilmodeller for folk flest. Vi har tatt en titt på de mest spennende elbilene.

PRISBOMBE: Volvos nye, lille EX30 får en knallgod pris når den kommer ved årsskiftet. Den nye Volvo-sjefen Jim Rowan bekrefter at den også vil komme i en barsk off-road-utgave. Foto: Volvo
PRISBOMBE: Volvos nye, lille EX30 får en knallgod pris når den kommer ved årsskiftet. Den nye Volvo-sjefen Jim Rowan bekrefter at den også vil komme i en barsk off-road-utgave. Foto: Volvo Vis mer
Publisert

Tiden for de aller dyreste elbilene ser ut til å være forbi – i hvert fall her hjemme. For Porsche Taycan, som var blant de mest solgte bilene flere måneder i fjor, er det blitt bråstopp. Teslas nye Model S og X selger nesten ingen ting.

Nå er det mer edruelige familiebiler, gjerne SUV-er, som er i vinden. Tesla Model Y har hatt en formidabel start på 2023, men i høst dukker det opp flere konkurrenter som blant annet Fisker Ocean, Renault Megane E-Tech og Nio EL6. I tillegg kommer det en rekke andre rimelige elbiler på markedet. Opel Astra kommer som elbil, Mini kommer med ny Cooper E og Peugeot med elektrisk 308.

Bilutstillingen i München

For ikke å snakke om lille Volvo EX30, som får en pris fra 321 000 kroner og andre generasjon Hyundai Kona, hvor du får en rekkevidde over 500 kilometer for under 400 000 kroner. Fords barske el-SUV Explorer, som egentlig skulle komme til Norge om ikke lenge, er utsatt et halvt år og dukker ikke opp før neste sommer.

For alle som er på jakt etter en ny bil, er det grunn til å følge med på det som skjer på den store bilutstillingen i München i begynnelsen av september. Der skjer det mye spennende.

Fisker Ocean - over 700 kilometer

Fisker Ocean Foto: Fisker
Fisker Ocean Foto: Fisker Vis mer

Når Fisker nå lanserer sin første elektriske bil, blir det en bil for folk flest, ifølge danske Henrik Fisker. «Dette blir markeds beste», slår elbil24 fast etter å ha prøvekjørt. Ocean, som den heter, leverer på det flest kunder er opptatt av – pris, plass og rekkevidde. Det betyr god plass til en barnefamilie og en rekkevidde over 700 kilometer, ifølge WLTP-testen. Bilen har også solceller i panorama-glasstaket som bidrar til dette.

Ocean skal konkurrere med blant andre Tesla Model Y og Volkswagen ID.4D. Den dyreste utgaven koster 680 000 kroner, mens den rimeligste med tohjulstrekk koster fra 394 000 kroner. Det er rimelig sammenliknet med konkurrentene.

Renault Scenic E-Tech - familie-favoritt

Elektrisk Renault Scenic foto: Renault
Elektrisk Renault Scenic foto: Renault Vis mer

“Vi har forandret alt unntatt navnet», sier Renaults strategisjef Sylvia Dos Santos om nye Scenic E-Tech, som presenteres på bilutstillingen i München. I 1996 kom den første bilen med dette navnet. Nå kommer den elektriske utgaven, som også blir en del større og en bil som skal passe bra for en barnefamilie.

De første bilene kan komme til Norge sent i år, men rekkevidde og pris har Renault foreløpig ikke gått ut med. Tesla Model Y er en konkurrent, med den pris som starter i underkant av 450 000 kroner og en rekkevidde på 455 kilometer.

BMW i5 - populær i 50 år

BMW i5
BMW i5 Vis mer

Etter sju generasjoner 50 år på veien, er BMW 5-serie blitt en populær bil i Norge. I oktober er elektriske i5 på plass i Norge. Utseendemessig ikke noen revolusjon fra dagens modell, men den er blitt en stor bil på over fem meter.

I5 kommer både med bakhjulsdrift og firehjulstrekk. I begge utgavene er batteripakken på 81,5 kWt, noe som gir en rekkevidde på opptil 582 kilometer. Prisen for bilen med bakhjulsdrift starter på rett under 700 00 kroner, mens du må ut med over en million for bilen med to motorer og firehjulstrekk. Da får du riktignok også en ytelse på over 500 hester

Hyundai Kona - over 50, under 400 000

Hyundai Kona. Foto: Hyundai
Hyundai Kona. Foto: Hyundai Vis mer

Hyundai Kona er kjent å kjær i Norge med over 20 000 eksemplarer på veien. Da den første kom til Norge for seks år siden, sto flere tusen i kø for å kjøpe. Nå er nye Kona rett rundt hjørnet og den er blitt 15 centimeter lenger, noe som gjør den attraktiv for flere.

Men enda viktigere er kanskje at du nå kan skaffe deg en elbil til under 400 000 kroner som har en rekkevidde på over 500 kilometer. Long range-utgaven starter nemlig på 387 900 kroner og har en offisiell rekkevidde på 514 kilometer. Kona kommer også i en rimeligere versjon med et litt mindre batteri.

Volkswagen ID.7 - luksus-sedan

Volkswagen ID.7 Foto: Volkswagen
Volkswagen ID.7 Foto: Volkswagen Vis mer

Volkswagen fortsetter sin kraftige elbil-satsing – nå med den store sedanre ID.7 på nesten fem meter. Bilen er allerede testkjørt av elbil24, som skryter mye av kjørekomforten.

Til Norge kommer den med to batteripakker – en på 77 kWt, som gir en rekkevidde på 615 kilometer, og en litt større på 85 kWt som skal kunne ta deg 700 kilometer før du må lade igjen. Dette er gode tall for alle som har mye langkjøring, og som ikke minst skyldes bilens lave luftmotstand. ID.7 kommer om ikke lenge også som stasjonsvogn, som ganske sikkert blir bestselgeren i Norge.

Volvo EX30 - en prisbombe

Volvo EX30. Foto: Volvo
Volvo EX30. Foto: Volvo Vis mer

Volvos nye, lille elektriske SUV blir en prisbombe. EX30 er navnet og de første bilene kan komme til Norge allerede sent i år. Dette er den minste SUV-en Volvo har laget så langt, med 4,23 meter fra støtfanger til støtfanger. Likevel skal bagasjerommet være på rundt 400 liter, ifølge Volvo.

EX30 får to batteristørrelser. Den billigste får et batteri på 51 kWt som gir en rekkevidde 350 kilometer. De dyrere utgavene får et batteri på 69 kWt, noe som gir en rekkevidde på 480 kilometer på bilen med bakhjulsdrift - litt kortere på utgaven med firehjulstrekk. En startpris på 321 900 kroner inkludert frakt og levering er overraskende lavt. Dette blir nok Volvos mest solgte bil framover.

Nio EL6 - en spennende kineser

Nio EL6. Foto: Nio
Nio EL6. Foto: Nio Vis mer

Det føles som om det var i går at kinesiske Nio dukket opp i Norge. På svært kort tid har fabrikken lansert en rekke nye modeller i Norge. I høst er det klart for Nio EL6 – en SUV midt i det mest solgte segmentet i Norge. Dette er Nios viktigste bil så langt.

Den er litt større enn VW ID4 og Tesla Model Y og du kan velge mellom batterier på 75 eller 100 kWt. Det største gir en rekkevidde på 529 kilometer og prisen starter i underkant av 500 000 kroner. EL6 har ellers drøssevis av nytt utstyr – inkludert den personlige assistenten Nomi, som sitter på dashbordet og fungerer som en ko-pilot.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer