Høyere årsavgift om du leaser bil

Du må betale merverdiavgift når du leaser bil.

De som leaser en bil, må betale merverdiavgift, eller moms som det heter på folkemunne, av årsavgiften. Foto: COLOURBOX.COM
De som leaser en bil, må betale merverdiavgift, eller moms som det heter på folkemunne, av årsavgiften. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle registrerte, norske kjøretøy må betale en årsavgift til staten, med betalingsfrist i mars. Som kjent er det forskjellige satser for forskjellige typer kjøretøy.

Men det er bare de som leaser bil som må betale merverdiavgift i tillegg til den vanlige satsen. Her kan du finne ut hvorfor, og hvor mye det utgjør.

>> Høyere vrakpant fra 2013!

Dette er leasing

Leasing innebærer at du leier en bil for en nærmere tidsbestemt periode, før bilen leveres tilbake.

Leietaker betaler først et startbeløp – en kontaktandel, samt et etableringsgebyr. Deretter betales en månedlig leie. Månedsleiens størrelse avhenger av en rekke faktorer, deriblant nybilpris, kontantandelen, antatt verditap, avtalt kjørelengde, avtalt rente og så videre.

Kilde: Naf.no


Leasing er avgiftspliktig

Merverdiavgiften er en avgift til staten som skal beregnes ved omsetning, uttak og innførsel av varer og tjenester. Det er Stortinget som pålegger merverdiavgift og fastsetter satsene, deriblant den generelle merverdieavgiften på 25 prosent.

DinSide har kontaktet Skatteetaten, som kan forklare hvorfor privatpersoner som leaser en bil må betale merverdiavgift av årsavgiften.

– Finansiell leasing anses som en utleietjeneste og er derfor avgiftspliktig, sier Lars Skimmeland, seksjonssjef i rettsavdelingen i Skatteetaten.

Skatteetaten viser også til deres Merverdiavgiftshåndbok som forteller når det skal betales merverdiavgift, og når det er fritak.

I praksis betyr dette at man skal betale 25 prosent av den ordinære årsavgiften i tillegg, ved leasing av bil. I 2012 utgjorde dette 721,25 kroner i tillegg for personbiler.

Les også: I år bør du velge disse vinterdekkene!

Så mye øker årsavgiften i 2013

Dersom regjeringen får det som den vil, blir det en økning i årsavgiften på 1,9 prosent for personbiler, to prosent for motorsykler og 2,5 prosent for traktorer i det kommende statsbudsjettet.

Dermed vil årsavgiften komme på 2.940 kroner i 2013 for bensin- og dieselbiler med partikkelfilter.

Dette gir 735 kroner i merverdiavgift for de som leaser en bil, og utgjør 3.675 kroner totalt.

Regjeringen foreslår følgende årsavgift for de andre kjøretøystypene:

  • Dieselbiler uten fabrikkmontert partikkelfilter: 3.425 kroner
  • Campingvogner: 1.100 kroner
  • Motorsykler: 1.800 kroner
  • Traktorer og mopeder: 415 kroner
Les også: Dette betyr avgiftsendringene for lommeboka di!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer