Høyesterett skal avgjøre om mobiltitting ved rødt lys er lovlig

Anses mobilbruk ved rødt lys for å være «under kjøring» og med det være straffbart? Det skal Høyesterett ta stilling til, som også skal avgjøre en lignende sak.

MOBIL I BIL: Er det straffbart å bruke mobilen på rødt lyst? Det skal Høyesterett avgjøre. Foto: Øystein Bergrud Fossum
MOBIL I BIL: Er det straffbart å bruke mobilen på rødt lyst? Det skal Høyesterett avgjøre. Foto: Øystein Bergrud Fossum Vis mer
Publisert

En mann i 40-årene sjekket klokka på mobiltelefonen mens bilen sto stille på rødt lys med motoren avslått i Oslo i september 2019. For det ble han ilagt et forelegg han nektet å godta.

I Oslo tingrett ble han dømt til å betale en bot på 2.000 kroner. Senere frifant lagmannsretten ham under dissens 2-1.

Tirsdag besluttet Høyesteretts ankeutvalg å tillate behandling av anken fra påtalemyndigheten. Det sentrale spørsmålet er om sjåføren brukte mobiltelefonen «under kjøring», noe som er straffbart etter vegtrafikkloven.

Lignende sak

For to uker siden ga ankeutvalget tommel opp for behandling av en lignende sak.

En kvinne i begynnelsen av 20-årene er blitt frikjent i to rettsinstanser for å ha kikket på mobilen i stillestående bilkø i Drammen. Køen gjorde at bilens motor automatisk skrudde seg av. Da køen begynte å bevege seg, la hun bort mobilen.

Tingretten skrev i sin domsslutning at vegtrafikkloven begrunner forbudet mot bruk av håndholdt telefon, at det foreligger økt ulykkesrisiko ved bruk av telefonen under kjøring. Retten anser imidlertid at ulykkesrisikoen er forholdsvis lav, og utvilsomt langt lavere enn under kjøring, når kjøretøyet står helt stille. Retten mener derfor at kvinnes bruk av telefonen ikke er nok til å komme inn under lovens definisjon av «under kjøring». For å komme inn under lovteksten «under kjøring» må bilen være i bevegelse, mente retten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer