Humpete oppdragelse

Fartshump som straffer deg om du kjører for fort.

SMART HUMP: Student Bryce Killen har laget en avansert fartshump som benytter belønnig og straff for å lære bilister trafikkultur. Foto: Australian Design Award
SMART HUMP: Student Bryce Killen har laget en avansert fartshump som benytter belønnig og straff for å lære bilister trafikkultur. Foto: Australian Design Award Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjåfører på veier med fartshumper, gjør gjerne en av tre ting:

  • Fortsetter i samme fart som før, og "hopper" over.
  • Holder fartens så lav at humpen ikke føles plagsom.
  • Bremser ned foran hver hump, og gir på igjen etter passering.

Formålet med humpene er gjerne å oppnå en jevnt lav fart på veien der de ligger. Det er her denne varanten kommer inn. Denne fartshumpen er nemlig designet for å oppdra deg.

Den belønner førere som holder riktig fart, med en tilnærmet humpfri passering, mens fører som holder for høy fart, vil merke det i form av ubehagelig humping.

Les også: Derfor grisekjører vi

Avanset teknologi

Denne fartshumpen er utviklet av Bryce Killen, som er student ved Newcastle University i Australia. Produktet står på en designpris-liste for 2010. Her kan du lese mer om humpen, fra Australian Design Award.

Bak løsningen ligger bruken av thixotopic non-Newtonial fluids (vi bruker den engelske betegnelsen her), en væsketype som skal reagere med kjøretøyets fart på ekstremt kort tid, og dermed gi ulik kjøreopplevelse for bilisten som passerer. I praksis betyr dette at væsken reagerer på lav fart med bli mer flytende, og på høy fart med å bli hardere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.