Humpete oppdragelse

Fartshump som straffer deg om du kjører for fort.

SMART HUMP: Student Bryce Killen har laget en avansert fartshump som benytter belønnig og straff for å lære bilister trafikkultur. Foto: Australian Design Award
SMART HUMP: Student Bryce Killen har laget en avansert fartshump som benytter belønnig og straff for å lære bilister trafikkultur. Foto: Australian Design Award Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjåfører på veier med fartshumper, gjør gjerne en av tre ting:

Fortsetter i samme fart som før, og "hopper" over.Holder fartens så lav at humpen ikke føles plagsom.Bremser ned foran hver hump, og gir på igjen etter passering.

Formålet med humpene er gjerne å oppnå en jevnt lav fart på veien der de ligger. Det er her denne varanten kommer inn. Denne fartshumpen er nemlig designet for å oppdra deg.

Den belønner førere som holder riktig fart, med en tilnærmet humpfri passering, mens fører som holder for høy fart, vil merke det i form av ubehagelig humping.

Les også: Derfor grisekjører vi

Avanset teknologi

Denne fartshumpen er utviklet av Bryce Killen, som er student ved Newcastle University i Australia. Produktet står på en designpris-liste for 2010. Her kan du lese mer om humpen, fra Australian Design Award.

Bak løsningen ligger bruken av thixotopic non-Newtonial fluids (vi bruker den engelske betegnelsen her), en væsketype som skal reagere med kjøretøyets fart på ekstremt kort tid, og dermed gi ulik kjøreopplevelse for bilisten som passerer. I praksis betyr dette at væsken reagerer på lav fart med bli mer flytende, og på høy fart med å bli hardere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer