Husk å sjekke lufttrykket i de nye hjulene

Riktig lufttrykk gir bedre kjøreegenskaper og mindre drivstoffbruk.

SJEKK TRYKKET: Er sommerdekkene kommet på? Husk å sjekke lufttrykket! Foto: Colourbox
SJEKK TRYKKET: Er sommerdekkene kommet på? Husk å sjekke lufttrykket! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er vår, og selv om den har kommet sent mange steder, har nok de aller fleste nå skiftet hjul på bilen. Men husket du å sjekke lufttrykket samtidig?

Det bør du gjøre, for å kjøre med feil trykk i dekkene går ut over kjøreegenskaper og drivstoffbruk.

Har dekkene for lavt lufttrykk vil rullemotstanden bli høyere, og bilen forbrenner mer drivstoff enn den ville gjort med riktig lufttrykk. Lavt lufttrykk gjør dessuten at dekkene slites mye raskere.

Trenger du nye sommerdekk? Her er de beste fra årets sommerdekktest

Det er ganske sannsynlig at sommerdekkene som har ligget i garasjen i vinter har blitt litt flatere. Lufta siver ut med tiden. Derfor bør du rulle innom en bensinstasjon og sjekke lufttrykket og fylle luft i der det trengs.

FORT GJORT: Det tar ikke mer en ti minutter å stoppe på en bensinstasjon og måle lufttrykket.  Foto: Colourbox.com
FORT GJORT: Det tar ikke mer en ti minutter å stoppe på en bensinstasjon og måle lufttrykket. Foto: Colourbox.com Vis mer


Slik finner du riktig lufttrykk

Hva som er riktig lufttrykk avhenger av biltype. Du finner info om hva som er riktig for din bil i instruksjonsboka du har i dashbordet, eller på klistremerket som er festet et eller annet sted i bilen (gjerne ved førerens dør, i hanskerommet eller på innsiden av tanklokket.)

Les også: Dekkmerking gir deg mange svar

Du bør forresten fylle dekkene så de har ti prosent høyere trykk en det som anbefales. Grunnene er at noe luft siver ut igjen gjennom gummien, og at det er bedre å ha litt for høyt enn litt for lavt lufttrykk.

Nå blir dekkene smartere

Tung last krever annet lufttrykk

Lufttrykket bør justeres oftere enn hver gang du skifter hjul. Faktisk bør du sjekke det etter lengre bilturer, og også passe på å justere det så det er riktig om du skal kjøre med tyngre last enn vanlig.

DinSide har tidligere laget en guide om lufttrykk i dekk. Les den her!

Artikkelen er en oppdatert utgave av en tidligere publisert sak på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer