Dette bør du sjekke på vinterdekkene

Husk denne sjekklista før
du setter på vinterhjulene

Piggdekkene kan settes på 1. november. Her er 8 tips for å kjøre trygt i vinter.

SE VIDEO: Her er de beste tipsene og det du trenger å vite om vinterdekkene dine. Video: Jamieson PothecaryVis merVis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Publisert

Mange av oss har skrapt is på rutene allerede, og asfalten kan bli speilglatt før du vet ordet av det. Vinterhjula må på. Men vi har ei livsviktig sjekkliste før du setter på hjulene.

Det er ikke lovpålagt å kjøre med vinterdekk etter 1. november, men husk at regelverket for vinterdekk gjelder etter denne datoen, så sommerdekk må ha minst tre millimeter mønsterdybde etter 1. november.

MEN: Vær fullstendig klar over at sommerdekk er livsfarlige å kjøre med på snø og is. Det gir svært dårlig grep!

Du kan også kjøre med vinterdekk om sommeren. Da gjelder 1,6 millimeter mønsterdybde, men husk da at kjøreegenskapene forringes, vannplanings-egenskapene blir mye dårligere - og bremselengder blir vesentlig lengre.

NÅ KOMMER KULDA: Da gjelder det å sko seg skikkelig.Foto: Lasse Allard
NÅ KOMMER KULDA: Da gjelder det å sko seg skikkelig.Foto: Lasse Allard Vis mer

For å være tryggest mulig er visse ting du bør ha kontroll på. Disse åtte punktene mener vi du bør sjekke av:

1. Skader

Sjekk hjulet for skader. Har du rifter eller kuler på dekksidene, må du bytte dekket. Du ønsker ikke å sitte bak rattet hvis forhjulet ditt eksploderer i 80 km/t.

MØNSTERDYBDE: Bruk en tommestokk og mål på dekkets mest slitte punkt.
MØNSTERDYBDE: Bruk en tommestokk og mål på dekkets mest slitte punkt. Vis mer

2. Dekkmønster

Dekk, bremser og støtdempere inngår i bilens viktigste sikkerhets-triangel. Er noen av disse dårlige, klarer du ikke å stoppe.

Minste lovlige mønsterdybde på sommerhjul er 1,6 millimeter på minst 75 prosent av dekkets bredde og omkrets. For vinterdekk gjelder tre millimeter.

Kjør du med for lite dekkmønster koster det deg 750 kroner pr. dekk. Det anbefales å bytte på alle fire samtidig. Du måler det enklest i dybden med en tommestokk, linjal eller et skyvelær.

Sjekk begge sider av dekket, dersom det ser ut som det er ujevn slitasje. Feil hjulstilling fører til unødvendig rask slitasje på hjulene.

PASS PÅ: Noen dekk er merket med rotasjonsretning. Foto: Jamieson Pothecary
PASS PÅ: Noen dekk er merket med rotasjonsretning. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

3. Rotasjonsretning

For å få best mulig grep, er det viktig å montere hjulene riktig vei. Se etter merke for rotasjonsretning.

Noen dekk har likt mønster begge veier. Da trenger du ikke ta hensyn til dette.

4. Dekktrykk

Husk å sjekke lufttrykket. Har du feil trykk, endres kjøreegenskapene på bilen og det øker forbruket og slitasjen på dekkene.

Dekkmønsteret kan gi deg en indikasjon på om du kjører med for lite eller mye luft i dekkene.

STABEL: Du kan gjerne stable dekkene slik. Det viktigste i forhold til lagring er at trykket blir fordelt. Foto: Jamieson Pothecary
STABEL: Du kan gjerne stable dekkene slik. Det viktigste i forhold til lagring er at trykket blir fordelt. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Har du mye slitasje i midten, har du for høyt lufttrykk. Er slitasjen størst på kantene, har du for lite.

Dekktrykk-tabell finnes som regel på B-stolpen i døråpningen på fører-siden - eller på innsiden av tank-lokket.

5. Kald lagring

Sørg for at dekkene dine har så god gummi som mulig. Det er flere faktorer som avgjør det:

Lagring er viktig. Hjulene skal stå kaldt og mørkt og være rengjort. Det anbefales at de lagres flatt i stabel eller henges på krok på vegg.

DOT-KODE: Denne viser produksjonsuke og -år. Foto: Jamieson Pothecary
DOT-KODE: Denne viser produksjonsuke og -år. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

6. Datostempling

Alle dekk har en datokode (såkalt DOT-kode). Se etter en firesifret kode. De to første tallene er produksjonsuke. De to siste produksjonsår. Enkelte anbefaler å skifte dersom dekkene er fire-fem år gamle. Det faller på sin urimelighet, siden en forhandler kan lagre dekk og selge det som ferskvare i opptil tre år.

7. De beste dekkene foran

Det er fristende til enhver tid å sette de beste dekkene på drivhjulene for å forlenge levetiden på hele settet. Men det er forhjulene som har jobben med å svinge og mesteparten av jobben med å bremse. Dessuten er det forhjulene som må pløye seg gjennom mest vann og slaps.

Det kan bety at drivhjulene på tohjulsdrevne biler må skifte dekk oftere, og da er det ikke sikkert man får likt mønster. Det er lov å kjøre med forskjellige dekkmønster, men det må være likt mønster på hver aksel. Man regner at dekk har en holdbarhet på rundt 45.000 km, avhengig av kjørestil. Det vil si nærmere 90.000 km totalt, siden man i Norge bruker to sett hjul per sesong.

8. Tilpass farten

Det viktigste tipset er uansett å kjøre etter forholdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer