Kullosforgiftning:

Husk denne

Ferien er høysesong for kullosforgiftning.

SIKKERHETEN FØRST: Dersom du bruker gassdrevne apparater i bobilen eller campingvognen i sommer, må du passe på å ha alarmen klar. Foto: Shutterstock / NTB
SIKKERHETEN FØRST: Dersom du bruker gassdrevne apparater i bobilen eller campingvognen i sommer, må du passe på å ha alarmen klar. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

De siste åra er det blitt mer populært å feriere med bobil eller campingvogn. Denne reisemåten gir deg muligheten til å være mer spontan, og du står fritt til å endre ferien som du vil.

Men selv om ferien legges til veien, må vi ikke glemme sikkerheten. Du kan risikere å bli utsatt for kullosforgiftning i disse kjøretøyene hvis utstyr som gassbrennere er dårlig vedlikeholdt.

– Kullos kan oppstå i produkter hvor det foregår forbrenningsprosesser, for eksempel aggregater, gassdrevne apparater og griller. Siden kullosforgiftning i verste fall kan forårsake dødelige konsekvenser, er det viktig å oppdage gassen så fort som mulig, sier Marie Tranchimand, markedssjef i Netatmo.

En karbonmonoksidvarsler eller gassvarsler måler karbonmonoksidnivået i både hjem og fritidskjøretøy. Hvis alarmen registrerer karbonmonoksid, varsler den brukerne med alarm, slik at de kan komme seg trygt unna og tilkalle hjelp.

1 av 4 vet ikke

En YouGov-undersøkelse på vegne av Netatmo viser at 1 av 4 nordmenn ikke vet hvilke apparater som kan føre til kullosforgiftning.

Anita von Krogh i Giftinformasjonen (FHI) kommenterer dette, og utdyper hva nordmenn burde gjøre for å forebygge mot kullosforgiftning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer