Kullosforgiftning:

Husk denne

Ferien er høysesong for kullosforgiftning.

SIKKERHETEN FØRST: Dersom du bruker gassdrevne apparater i bobilen eller campingvognen i sommer, må du passe på å ha alarmen klar. Foto: Shutterstock / NTB
SIKKERHETEN FØRST: Dersom du bruker gassdrevne apparater i bobilen eller campingvognen i sommer, må du passe på å ha alarmen klar. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

De siste åra er det blitt mer populært å feriere med bobil eller campingvogn. Denne reisemåten gir deg muligheten til å være mer spontan, og du står fritt til å endre ferien som du vil.

Men selv om ferien legges til veien, må vi ikke glemme sikkerheten. Du kan risikere å bli utsatt for kullosforgiftning i disse kjøretøyene hvis utstyr som gassbrennere er dårlig vedlikeholdt.

– Kullos kan oppstå i produkter hvor det foregår forbrenningsprosesser, for eksempel aggregater, gassdrevne apparater og griller. Siden kullosforgiftning i verste fall kan forårsake dødelige konsekvenser, er det viktig å oppdage gassen så fort som mulig, sier Marie Tranchimand, markedssjef i Netatmo.

En karbonmonoksidvarsler eller gassvarsler måler karbonmonoksidnivået i både hjem og fritidskjøretøy. Hvis alarmen registrerer karbonmonoksid, varsler den brukerne med alarm, slik at de kan komme seg trygt unna og tilkalle hjelp.

1 av 4 vet ikke

En YouGov-undersøkelse på vegne av Netatmo viser at 1 av 4 nordmenn ikke vet hvilke apparater som kan føre til kullosforgiftning.

Anita von Krogh i Giftinformasjonen (FHI) kommenterer dette, og utdyper hva nordmenn burde gjøre for å forebygge mot kullosforgiftning.

– Dessverre er jeg ikke veldig overrasket. I Giftinformasjonen erfarer vi hyppig at folk ikke er kjent med hvilke apparater som kan forårsake kullosforgiftning, og pågangen for slike henvendelser er øker i ferietida, sier Krogh.

Dette er imidlertid symptomene på veldig mange sykdommer. Krogh mener at kunnskap om omstendigheter hvor kullos kan oppstå, skaper et veldig viktig grunnlag for å forebygge kullosforgiftning.

– Installer, bruk og vedlikehold apparatet slik de er tiltenkt. Sørg for god ventilasjon når du bruker gassdrevne apparater som er beregnet til innendørs bruk, sier hun og legger til:

- I tillegg er det lurt å ha en kullosalarm i hytter, båter eller liknende hvor det brukes gass eller aggregater til oppvarming og matlaging. Apparater beregnet til utendørsbruk som primus, griller, og aggregater må ikke brukes innendørs, i teltet eller i andre lukkede rom, sier Krogh.

Relativt lite fokus og kunnskap

Tor Erik Skaar, kommunikasjonsrådgiver i Norsk brannvernforening, forteller at det ikke er så mange som er oppmerksomme på kullosvarslere, også kalt CO-detektor i Norge, fordi det totalt sett ikke har vært så mange ulykker rundt dette.

Derfor relativt lite fokus og kunnskap om disse, forteller han.

MOBILT HJEM: Det blir stadig mer populært med mikrohus. David Reiss-Andersen, gründer av norske mikrohus, forklarer hva et mikrohus er og viser oss hvordan de ser ut. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men alle steder man benytter seg av gasskomfyrer, oljebrenning eller gassdrevne apparater enten det er på hytta, i campingvogn, bobil eller båt har han en anbefaling:

- Skaff deg en kullosvarsler i tillegg til gassvarsleren.

En kullosvarsler er en form for gassvarsler, men denne måler nivået av kullos sammenliknet med en gassvarsler, som måler lekkasje av propan og butan.

Kullos er lukt- og fargeløst, mens gass er tilsatt en lukt slik at man merker den.

- Den er veldig farlig. Er man i bobilen og det er høy forekomst av kullos kan man få symptomer som svimmelhet og hodepine. Da er det dumt å sovne, for da kan det gå ordentlig galt.

Han forteller at ved høye nivåer av kullos vil god gjennomlufting være effektivt. God lufting er også det som skal til for å forebygge kullosforgiftning.

- En CO-detektor bør plasseres i nærheten av soverom og i nærheten av varmekilden. En produsent sier at varsleren bør installeres på øyenivå for å muliggjøre optimal overvåkning av LED lysene på varsleren. Følg for øvrig produsentens monteringsanvisning, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer