Kullosforgiftning:

Husk denne

Ferien er høysesong for kullosforgiftning.

SIKKERHETEN FØRST: Dersom du bruker gassdrevne apparater i bobilen eller campingvognen i sommer, må du passe på å ha alarmen klar. Foto: Shutterstock / NTB
SIKKERHETEN FØRST: Dersom du bruker gassdrevne apparater i bobilen eller campingvognen i sommer, må du passe på å ha alarmen klar. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

De siste åra er det blitt mer populært å feriere med bobil eller campingvogn. Denne reisemåten gir deg muligheten til å være mer spontan, og du står fritt til å endre ferien som du vil.

Men selv om ferien legges til veien, må vi ikke glemme sikkerheten. Du kan risikere å bli utsatt for kullosforgiftning i disse kjøretøyene hvis utstyr som gassbrennere er dårlig vedlikeholdt.

– Kullos kan oppstå i produkter hvor det foregår forbrenningsprosesser, for eksempel aggregater, gassdrevne apparater og griller. Siden kullosforgiftning i verste fall kan forårsake dødelige konsekvenser, er det viktig å oppdage gassen så fort som mulig, sier Marie Tranchimand, markedssjef i Netatmo.

En karbonmonoksidvarsler eller gassvarsler måler karbonmonoksidnivået i både hjem og fritidskjøretøy. Hvis alarmen registrerer karbonmonoksid, varsler den brukerne med alarm, slik at de kan komme seg trygt unna og tilkalle hjelp.

1 av 4 vet ikke

En YouGov-undersøkelse på vegne av Netatmo viser at 1 av 4 nordmenn ikke vet hvilke apparater som kan føre til kullosforgiftning.

Anita von Krogh i Giftinformasjonen (FHI) kommenterer dette, og utdyper hva nordmenn burde gjøre for å forebygge mot kullosforgiftning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.