Husk dette før høstmørket kommer

Visste du at de fleste nyere biler må på verksted for å skifte lyspærer?

SJEKK LYSENE: Det er viktig å sjekke lysene før høstmørket kommer. Foto: Vadven / Shutterstock / NTB
SJEKK LYSENE: Det er viktig å sjekke lysene før høstmørket kommer. Foto: Vadven / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Gode lys på bilen er viktig både for å se godt selv og for å synes godt for andre trafikanter. Er det et hovedlys foran som ikke virker, ser du selv dårligere, og du synes dårligere for motgående trafikk.

Men nå kan du som regel ikke skifte dem selv, med mindre du har en gammel bil forteller senior kommunikasjonsrådgivder i NAF, Nils Sødal til Dinside.

Lyspærene på nyere biler er nemlig enten xenon eller LED, og en del biler har avanserte lamper med lys som beveger seg i svinger og lys som styrer mellom fjern- og nærlys på egenhånd.

- Siden du må en tur på verksted er det lurt å bestille time allerede nå om et eller flere av lysene på bilen din ikke virker, forteller han og fortsetter.

- Vi opplever mange såkalte enøyde banditter i trafikken hvert eneste år. Siden folk ikke kan skifte lysene selv drøyer de med å dra på verkstedet, men det er viktig for trafikksikkerheten at lysene virker.

Slik sjekker du lysene

Det er flere måter man kan sjekke lysene på bilen på. Du kan for eksempel starte med å skru på bilen, og ta en runde rundt den for å sjekke at alle lysene fungerer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer