Husk dette når du legger vekk sommerdekkene

Kan avgjøre om de er brukbare neste sommer eller ikke.

STABLES I HØYDEN: Du kan henge opp eller stable dekkene, det viktigste er at de ikke står.  Foto: NTB SCANPIX / KNUT SNARE
STABLES I HØYDEN: Du kan henge opp eller stable dekkene, det viktigste er at de ikke står. Foto: NTB SCANPIX / KNUT SNARE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du liker det eller ikke, vinteren nærmer seg og veiene begynner å fryse på. Om ei snau uke er det åpent for å bytte til piggdekk i hele landet. Men husk: Hvilke grep du gjør nå, vil avgjøre om dekkene er i god stand eller ødelagte når du plukker dem frem igjen til våren.

HER ER ÅRETS STORE VINTERDEKKTEST

PS: Stem på årets bil nederst i saken.

I Nord-Norge kan du kjøre med piggdekk allerede fra 15. oktober, samtidig som du må vente til 1. november med piggdekkene ellers i landet. Det med mindre du skal ut på piggdekkføre.

Det finnes derimot ingen påbud om å kjøre med vinterdekk i Norge, men du er pliktig å bruke dekk tilpasset forholdene.

Huskelisten du bør gå gjennom

Etter å ha byttet dekk er det først og fremst viktig å passe på de du har satt på. Mer om det kan du lese her.

Men det er også viktig å ta vare på dekkene du har planer om å benytte neste sommer.

NAF og tyske ADAC (som er Tysklands svar på NAF) har laget en mengde råd når det kommer til lagring av dekk.

  • Merk dekkene godt! Før du tar av sommerdekkene, bør du merke dem med hvilken posisjon de står. Slik blir det enklere å bytte igjen til våren.
  • Fyll på ekstra med luft! Ifølge ADAC er det smart å fylle 0,5 bar ekstra før du legger dekkene til lagring. Dette fordi det siver luft ut av dekkene i løpet av vinteren. Da slipper du risikere å ødelegge dekket på vei til bensinstasjonen når våren kommer.
  • Vask dekkene rene! Bruk avfettingsmiddel og vask både felgen og dekkoverflaten. Er felgen skadet kan småskader bli dyre skader over vinteren.

  • Sjekk mønsterdybden! Når du tar av sommerdekkene kan det være fornuftig å sjekke om du vil slite dem ut i løpet av neste sommer. Mange dekkforhandlere har gode tilbud nå på høsten.

  • Skeivslitasje! Du kan sjekke om dekkbanen er jevnt slitt midt på eller på sidene.
  • Fjern stein! Mønsteret står i fare for å deformeres om det er stein som ligger i sporene. Dette kan gjøre dekket mer sårbart når det plukkes frem igjen.
  • Når du lagrer: bør sommerdekkene oppbevares hengende eller liggende, mørkt, tørt og kjølig.

Husk at dekk er ferskvare

FERSKVARE: Jan Ivar Engebretsen i NAF minner om at dekk også er ferskvare, og har en holdbarhets dato.  Foto: NAF
FERSKVARE: Jan Ivar Engebretsen i NAF minner om at dekk også er ferskvare, og har en holdbarhets dato. Foto: NAF Vis merDekk er gummi og det er ferskvare. Ifølge ADAC bør du ikke bruke dekk som er mer enn 10 år gamle. Produksjonsdatoen finner du på siden av dekket (DOT-nummer).

For bileiere som kjører lite, kan dekkene tilsynelatende se bra ut – med god mønsterdybde. Imidlertid eldes gummien og blir hard. Dette medfører dårlige egenskaper.

Les også: Skal du skifte dekk i helgen?

Unngå at dekkene står

Når de øvrige punktene er fulgt, er det viktig å lagre disse riktig over vinteren. Første regel er at de ikke skal stå oppreist.

- Lagres dekkene stående gjør det noe med balansen i dekket, og det kan bli ”åttekantet” sier Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Dekkene bør henges på veggen, eller ligge på gulvet. De kan stables i høyden, sørg bare for at de ligger i vater, på et tørt og mørkt sted.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer