Når skal man skifte til sommerdekk?

Husk dette

Nå skal piggdekkene av, og det koster sure penger å la være. Samtidig er det noen ting det er greit å tenke over.

SÅ ENKELT KAN DET GJØRES: Med en garasjejekk, en muttertrekker og en momentnøkkel, bytter du hjul selv på en halv time. Utstyret koster noen kroner, men er nesten evigvarende. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Når påska straks er over, er det også snart på tide for mange å «bytte sko» på bilen.

Når skal piggdekkene av?

Kjører du med piggdekk, skal disse som hovedregel av innen mandag etter andre påskedag. Altså 25. april i år. Unntaket er for de nordligste fylkene, for i Nordland, Troms og Finnmark er fristen 1. mai.

Viser skjønn

Blir du stoppet med piggdekk etter denne datoen risikerer du å få gebyr på 1000 kroner. Dette er imidlertid en vurderingssak, ifølge fagsjef for utekontroll i Romerike i Statens vegvesen, Tor Kristian Ringstad.

– Det blir tatt en vurdering i hvert enkelt tilfelle, for eksempel om noen kommer kjørende fra et sted med isete veier, sier han til DinSide og fortsetter:

– Det er nesten enda farligere at folk bytter for tidlig. Det kan fortsatt være morgener med minusgrader. Og da må man i tilfelle la bilen stå.

Konklusjonen er derfor at man må se an vær og føreforhold.

HOLDER DE?: Lurer du på om sommerdekkene holder en sesong til? Slik sjekker du. Vis mer

Forelegg per kjøretøy

Det er greit å nevne at man kun får gebyr per kjøretøy, og ikke per dekk.

Dette gjelder imidlertid ikke om man har for lite mønsterdybde på vinterdekkene (mindre enn tre millimeter), eller kjører med sommerdekk i vintersesongen. Her er det per dekk som gjelder, og man kan altså risikere å få 4000 kroner i gebyr, ifølge «Forskrift om gebyr for visse overtredelser av vegtrafikklovgivningen».

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer