Med bil til utlandet?

Husk miljøoblatene

Skal du kjøre bil i det øvrige Europa bør du sjekke om du trenger miljøoblat. Det er viktig og enkelt. Om ikke kan det bli både dyrt og vanskelig.

BYKJØRING: I mange europeiske byer koster det penger å kjøre med forskjellige typer biler. Men hvilke biler? Foto: NTB Scanpix
BYKJØRING: I mange europeiske byer koster det penger å kjøre med forskjellige typer biler. Men hvilke biler? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Frankrike, Tyskland, Østerrike og Danmark har innført miljøsoner i de største byene. Avhengig av kjøretøy, vekt og utslippsklasse bilen din har, kan det bli en kostbar affære å feie inn i en av dem uten å ha betalt for et mulig påkrevd oblat.

Men bare det å sette seg inn i hvorvidt du trenger oblat, hvilket oblat og hvilke regler som gjelder i hvilke byer, kan være en prøvelse. Heldigvis finnes det apper for nesten alt.

Euro-klassifisering

Husk miljøoblatene

De fleste kjøretøy sorterer inn under en utslippsgruppe i sin kjøretøyklasse. Eksempelvis er de nyeste personbilene i dag godkjent etter Euro 6-standarden.

Eldre biler strekker seg langt tilbake til Euro 5, Euro 4, Euro 3, osv.

Avhengig av hvilken bil og bilklasse du har, og hvor du skal, vil avgiften du må betale være forskjellig fra sted til sted. Glemmer du å kjøpe deg tilgang, kan det bli dyrt.

En app unna

Green-Zones er et uavhengig firma som har gjort det til butikk å selge slike oblater. I appen får du full oversikt over hvilket oblat du trenger, dit du skal. Oblatene bør bestilles god til i forveien, for at de skal rekke fram til du skal reise. Dersom du ikke har planlagt ruten til punkt og prikke, kan du bruke appen underveis til å orientere deg om hvorvidt du trenger oblat i en by du kommer til, eller ikke.

Svimlende straffetiltak

APP: En app kan gi deg svarene du ønsker. Foto: Skjermdump Green-Zones.
APP: En app kan gi deg svarene du ønsker. Foto: Skjermdump Green-Zones. Vis mer

De verste straffetiltakene finner vi i Danmark og Østerrike. Skulle du være så uheldig å kjøre inn i en by i Østerrike med feil kjøretøy, kan du risikere bøter i overkant av 16.000 kroner.

Det villeste eksemplet finner vi likevel i Danmark:

Kjører du inn i feil sone i København med feil type kjøretøy, så er det ikke lenger deilig å være norsk i Danmark ... Der kan du risikere bot på inntil 20.000 danske kroner – og de kan beslaglegge bilen til boten er betalt. Dette gjelder først og fremst tyngre kjøretøy.

20.000 danske kroner tilsvarer i dag 25.393 norske kroner.

I Tyskland er det innført miljøsone i 60 forskjellige byer. Disse er å finne i et interaktivt kart, om man ønsker mer informasjon.

De ulike landene har forskjellige ordninger på hvorvidt man må betale på stedet, eller om det innledes straffesak som kan betales seinere i form av bankoverførsel. Oblater kan som regel kjøpes ved grenser eller andre steder, men fra en app kan du kjøpe gyldig inngang fra hvor som helst.

Appen heter Green-Zones. Mer info finnes på green-zones.eu

Mer informasjon finner du på Miljømerke.com og på den tyske siden for miljømerker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer