Med bil til utlandet?

Husk miljøoblatene

Skal du kjøre bil i det øvrige Europa bør du sjekke om du trenger miljøoblat. Det er viktig og enkelt. Om ikke kan det bli både dyrt og vanskelig.

BYKJØRING: I mange europeiske byer koster det penger å kjøre med forskjellige typer biler. Men hvilke biler? Foto: NTB Scanpix
BYKJØRING: I mange europeiske byer koster det penger å kjøre med forskjellige typer biler. Men hvilke biler? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Frankrike, Tyskland, Østerrike og Danmark har innført miljøsoner i de største byene. Avhengig av kjøretøy, vekt og utslippsklasse bilen din har, kan det bli en kostbar affære å feie inn i en av dem uten å ha betalt for et mulig påkrevd oblat.

Men bare det å sette seg inn i hvorvidt du trenger oblat, hvilket oblat og hvilke regler som gjelder i hvilke byer, kan være en prøvelse. Heldigvis finnes det apper for nesten alt.

Euro-klassifisering

De fleste kjøretøy sorterer inn under en utslippsgruppe i sin kjøretøyklasse. Eksempelvis er de nyeste personbilene i dag godkjent etter Euro 6-standarden.

Eldre biler strekker seg langt tilbake til Euro 5, Euro 4, Euro 3, osv.

Avhengig av hvilken bil og bilklasse du har, og hvor du skal, vil avgiften du må betale være forskjellig fra sted til sted. Glemmer du å kjøpe deg tilgang, kan det bli dyrt.

En app unna

Green-Zones er et uavhengig firma som har gjort det til butikk å selge slike oblater. I appen får du full oversikt over hvilket oblat du trenger, dit du skal. Oblatene bør bestilles god til i forveien, for at de skal rekke fram til du skal reise. Dersom du ikke har planlagt ruten til punkt og prikke, kan du bruke appen underveis til å orientere deg om hvorvidt du trenger oblat i en by du kommer til, eller ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer