Husk urskive om du vil parkere gratis

Parkeringsvesenet har blitt strengere på kontrollrutinene for elbiler.

SLIK SER DEN UT: Godt synlig i frontruten skal urskiven være plassert, slik at parkeringsvakter kan kontrollere hvor lenge du har stått parkert.  Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
SLIK SER DEN UT: Godt synlig i frontruten skal urskiven være plassert, slik at parkeringsvakter kan kontrollere hvor lenge du har stått parkert. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har mange ganger fortalt om alle godene elbiler har. Et av de mest attraktive er fordelen med å parkere gratis på alle offentlige parkeringsplasser.

Les mer: Nå er det blitt ekstra lønnsomt å lease elbil

Det er da viktig å forvisse seg om hvor lenge en kan stå parkert på den aktuelle parkeringsplassen. Dersom ikke annet er oppgitt kan man stå i opptil 16 timer.

Men det finnes noen krav.

Med stadig økende elbil-salg, er parkeringsvaktene blitt enda flinkere til å håndheve regelverket som sier at enhver elbil skal ha en urskive, eller p-skive om du vil, som viser tiden for når bilen er parkert.

300 kroner i bot

På den måten kan de enkelt kontrollere at elbilen ikke har stått på plassen utover lovlig tid.

FORT GJORT: Glemmer du å montere urskive, eller å stille den riktig, risikerer du ei saftig bot. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN
FORT GJORT: Glemmer du å montere urskive, eller å stille den riktig, risikerer du ei saftig bot. Foto: KNUT ARNE MARCUSSEN Vis mer

Dette er noe vi selv erfarte nylig, da vi parkerte en elektrisk testbil i Drammen. Bilen manglet p-skive, og i farten var undertegnede såpass distré at det hele gikk i glemmeboken. Resultatet ble en tilleggsavgift på 300 kroner for brudd på §8a andre ledd - Krav om urskive, i Vegtrafikkloven.

Ettersom vi tidligere i våres passerte 50.000 elbiler her i landet, er det mange som stiller spørsmål ved hvor lenge elbilene skal ha tilgang på alle godene. For en drøy måned siden ble elbilene også kastet ut av kollektivfeltet på E18 inn mot Oslo, etter at kollektivtrafikken ble utsatt for store forsinkelser.

Vi tok derfor en telefon til et par kommunale parkeringsetater for å høre om det er blitt et problem at elbil-eiere ikke kjenner til og bruker urskive ved parkering på offentlige plasser.

Les også: Dette må du vite om elbiler

- Det er stadig flere elbiler som benytter seg av muligheten til å parkere gratis på offentlige plasser, og det er naturlig ettersom det er langt flere elbiler på veiene. Men vi opplever det ikke som noe problem at bilistene ikke benytter urskive, sier fagleder Merete Horn-Eggestøl ved Drammen Parkering KF, som blant annet kontrollerer plassen vi ble ilagt parkeringsbot.

- Vi opplever at de som parkerer bruker urskive som de har fått levert med bilen. Ellers kan elbil-eierne også få det ved å henvende seg til oss om de mangler det, sier Horn-Eggestøl.

Rutinemessig kontroll

Men kan dette være et problem på offentlige parkeringsplasser i Norges største kommune - Oslo?

- Vi driver rutinemessig kontroll av også elbiler, og følger opp dette med om de benytter urskive. Ettersom det er blitt flere elbiler, er vi blitt mer nøye med å følge opp dette med maks parkeringstid, sier Odd Olav Bratteberg pressekontakt i Bymiljøetaten.

- Vi har faktisk foretatt en undersøkelse på dette, og den viser at de fleste er flinke til å benytte det. Om de ikke har det, så er det noen som skriver lapp om når de har parkert der, og det vil vi godkjenne. Vi kan ikke si vi har opplevd noen problemer med dette. Det virker som om elbil-eierne er flinke til å benytte dette, sier Bratteberg.

Les også: Pass på dette når du parkerer

Opplever Elbilforeningen noen utfordringer rundt dette fra deres medlemmer?

- Vi opplever ikke dette som noe stort problem fordi vi deler ut dette til alle våre medlemmer i en velkomstpakke, sier kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Elbilforeningen.

Samtidig medgir han at dette kan variere litt ettersom hvor strenge parkeringsvaktene er.

- Ettersom ladeplassene er stadig mer ettertraktet, så har de strammet til. Dette gjelder både plasser med lademulighet og vanlige parkeringsplasser fordi en ikke skal oppta dem unødig, forklarer Haugneland.

- For helt nye elbil-eiere kan jeg skjønne at dette er uvant. Det er ikke så vanlig med p-skive i Norge, så det er viktig å montere den og bruke den. Vi har en avtale med alle bilforhandlerne, så alle som kjøper ny elbil i Norge, skal få denne velkomstpakken fra oss.

Har du kjøpt en brukt elbil eller en bruktimportert elbil, sier Haugneland det bare er å melde seg inn Elbilforeningen, så vil du motta velkomstpakken i posten.

- Husk at det også er viktig å montere bombrikke i bilen, selv om bompasseringer også er gratis.

Har du ikke bombrikke, vil du motta en faktura fra bomselskapet, opplyser kommunikasjonslederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer