Hva har skjedd her?

Renault presenterer som første europeiske produsent et fabrikkmontert svingbart passasjersete i en personbil.

Hva har skjedd her?
Publisert
Sist oppdatert

Den store nyheten angående Renault er selvsagt det omfattende partnerskap med Mercedes som ble annonsert i dag, men det kommer vi tilbake til.

Ikke nytt, men nytt

Renault har hatt et varierende merke-image generelt, men at de har sansen for nytenkning er noe ganske konstant. Nå vil mange innvende at et svingbart passasjersete ikke i og for seg er noe nytt - det har lenge eksistert på spesialutviklede kjøretøy for funksjonshemmede eller som ettermonterbart utstyr, og på for eksempel Chrysler Imperial i USA kunne det tilbys allerede på 50-tallet. Det er imidlertid nytt for en europeisk produsent å tilby dette som fabrikkmontert tilvalg.

Lettere adkomst


Det svingbare setet blir nå tilgjengelig i Renault Clio. Det spesielle her er at setet er en integrert del av bilens utstyr når man har krysset av for det på utstyrslisten. At det kan være svært nyttig for eldre og generelt for folk med hemmet bevegelighet er det ingen tvil om. Prisen ligger på cirka 13.000 kroner (i Frankrike).

Video:


Påvirker ikke sikkerhet

Den nye løsningen er altså ekstrautstyr på linje med hvilket som helst annet, som skinntrekk, oppgradert lydanlegg og lignende. I og med at dette er fabrikkmontert skal det ikke ha noe å si for kollisjonssikkerheten; festemekanismer og utfellbar fotstøtte, for eksempel, gjør at setet i normal posisjon oppfører seg som et standard passasjersete.


75 grader

Det betjenes med en hendel på setets høyre side. Den får setet til å svinge utover - og tilbake igjen. Dreiningen er opptil 75 grader. Både rotasjonselementet og hendelen befinner seg under setet. Kollisjonsputer skal fungere som normalt under kjøring - og en egen mekanisme hindrer igangsetting av rotasjonsprosessen mens bilen kjører.

Det nye ekstrautstyret blir tilgjengelig i år i seks utvalgte markeder - men foreløpig ikke i de skandinaviske markedene. Det svingbare setet vil imidlertid komme i flere markeder etterhvert, forhåpentligvis også i Norge.

Renault Clio ble valgt til Årets Bil i 2006. Les vår test av den her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer