SE VIDEO: Vi har testet de nye virtuelle speilene på Audi e-tron

Hva i all verden driver dere med her, Audi?

Audis nye elbil, e-tron, kan leveres med kameraer og skjermer i stedet for tradisjonelle sidespeil. Vi har sjekket ut om det speiler virkeligheten godt nok.

VIRTUELLE SPEIL: Vi har testet de nye kamera-speilene på Audis elbil. Video: Per EvlandVis mer Vis mer Vis mer
Publisert

Audi påstår at dette er den første produksjonsbilen som har fått «virtuelle» sidespeil - utvendig.

Vi har tidligere sett sladrespeil med kamerafunksjon, blant annet i Nissan X-Trail. Nye Toyota RAV4 gir deg også mulighet for å bytte ut speilbildet med et videobilde. Det kan være smart når du har lastet bagasjerommet opp til taket og mistet utsynet bakover. Da kan kameraet som sitter bak, filme og vise hva som skjer.

Audis løsning bringer det hele ut til sidene. I stedet for tradisjonelle sidespeil, har du nå mulighet for å få kameraer utvendig, med to 7-tommers 1200x800-pixel OLED-berøringsskjermer på innsiden, som gjengir hva kameraet ser.

Og - det hele ser ganske så kult ut:

PEK: Toucher du skjermen kommer det opp justeringsmuligheter. Herfra kan du også styre «speilet» på passasjersiden. Foto: Jamieson Pothecary
PEK: Toucher du skjermen kommer det opp justeringsmuligheter. Herfra kan du også styre «speilet» på passasjersiden. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer

Tre fordeler

Det skal blant annet ha en effekt på bilens aerodynamiske egenskaper, med to til sju prosent mindre «drag» enn med vanlige speil, ifølge Audi. Men det er mer:

  • Litt mindre luftmotstand = mer rekkevidde.
  • Mindre vindstøy = stillere i kupeen.
  • Bilen blir faktisk hele 15 cm smalere.

Kameraene er altså integrert i den sekskantede enden av speilhuset. Alt overføres til de høyoppløselige skjermene i sidedørene.

Lysstyrken justeres automatisk, og skjermen er utstyrt med såkalte nærhetssensorer. Det betyr at hvis føreren beveger fingeren mot overflaten, aktiveres symboler som gjør at føreren kan flytte og stille på «speilbildet».

Da kan du også zoome inn og ut i bildet for å få bedre oversikt over detaljene som befinner seg bak bilen. Sjåføren kan ellers velge tre visningsmoduser for speilene:

  • Motorveikjøring, svinging og parkering. Oppsettet her kan du styre fra «hovedsentralen» - MMI-systemet i midtkonsollen.

Flere løsninger

Hydrogenbilen Hyundai Nexo har et noe annerledes, men likefullt genialt, system. Den er utstyrt med konvensjonelle speil i sidedørene, men har i tillegg vidvinkelkameraer i speilhusene som fanger opp omgivelsene rundt bilen.

Bildet får du rett i synsfeltet idet du setter på blinklyset til en av sidene. Da ser du for eksempel umiddelbart en syklist som prøver å smette forbi på inner'n.

BLINDSONEASSISTENT: Hyundai Nexo har en smart løsning. Når du blinker under kjøring på motorvei eller ved forbikjøring ellers, viser dette bildet i displayet deg hele blindsonen du ikke kan se i speilene. Foto: Knut Moberg
BLINDSONEASSISTENT: Hyundai Nexo har en smart løsning. Når du blinker under kjøring på motorvei eller ved forbikjøring ellers, viser dette bildet i displayet deg hele blindsonen du ikke kan se i speilene. Foto: Knut Moberg Vis mer
UBÅT? Kameraene på utsiden stikker ut som to små scoop. Foto: Audi
UBÅT? Kameraene på utsiden stikker ut som to små scoop. Foto: Audi Vis mer

Funker Audis system?

Tja. Skjermene er klare som dagen og de gjør jobben. Men vi blir ikke helt klok på det. Først av alt: Vi må se ned i døra, i stedet for ut gjennom vinduet - hvor vi samtidig ville fått mer utsyn og bedre oversikt. Vi tar oss stadig i å se ut og stirre inn i kameraet først. Det har med vaner å gjøre, og akkurat det å endre adferd er noe av det vanskeligste et menneske kan gjøre.

Vi føler også at vi mister en dimensjon. En skjerm gir ikke samme bilde som et speil. Noe som fører til at vi framstår som amatører når vi skal rygge inn i ei luke. Å beregne avstander er ikke like lett.

SE NED: Man mister litt av omgivelsene når man skal se ned i døra i stedet for ut gjennom vinduet. Foto: Audi.
SE NED: Man mister litt av omgivelsene når man skal se ned i døra i stedet for ut gjennom vinduet. Foto: Audi. Vis mer

Systemet koster 16.430 kroner ekstra. Når man ser utstyrslista under ett, er det kanskje ikke så ille. Dessuten er det alltid mange som ønsker seg det nyeste av det nye, selv om det kanskje ikke gir noe framskritt eller fornuft. Selv ville vi nok heller brukt de pengene på en ny 65-tommer flatskjerm hjemme ...

Dessuten: Det er et paradoks med to kameraer og to skjermer som bruker strøm – i en elbil.

Se oss teste de virtuelle speilene i videoen øverst i artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer