Forbud mot å kjøre dieselbil

Hva skjedde med diesel-forbudet?

Det er snart 1500 dager siden den ene dagen det var forbudt å kjøre dieselbil i Norge. Muligens var det siste gang!

DIESELFORBUD: På grunn av akutt luftforurensning var det innført et generelt forbud mot å bruke dieselbiler i Oslo, store deler av tirsdag 17. januar 2017. Foto: Erik Johansen / NTB
DIESELFORBUD: På grunn av akutt luftforurensning var det innført et generelt forbud mot å bruke dieselbiler i Oslo, store deler av tirsdag 17. januar 2017. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke siden 17. januar 2017 har det vært forbudt å kjøre med dieseldrevet bil noe sted i Norge. Det var den hittil første, siste og eneste dagen dieselforbud ble tatt i bruk som tiltak mot lokal forurensning på norsk jord.

På den tida var «alle» opptatt av forbudet, og i panikken som fulgte var spørsmålene mange. Kan vi kjøre bilen vår på jobb i morgen? Må vi skynde oss å selge dieselbilen vår? Blir vi påtvunget å kjøpe elbil?

Men i dag, fire år og noen uker - eller 1486 dager - etter er det ikke så mye snakk om dieselforbudet. Betyr det at det tilhører historien?

Et historisk problem

Det er nitrogenoksidene (NO og NO2 - ofte omtalt som NOx) fra spesielt dieselbilene som bidrar til lokal forurensning i de norske byene. Det er såkalte reaktive gasser som dannes ved forbrenning, hvor eksos fra tunge og lette dieselkjøretøy er den dominerende kilden.

Og det er i vintermånedene vi kan få høye nivåer av NO2 i Norge. Dette skyldes først og fremst at det er dårligere spredningsforhold på vinteren.

Svært høye nivåer av NO2 observeres oftest når vi får såkalte inversjonsepisoder, der den kalde lufta legger seg som et lokk over byen, hvor forurensninga blir fanget. Uten væromslag med vind eller nedbør til å bryte opp inversjonen vil luftkvaliteten bli gradvis verre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer