- Hva skjer hvis du sklir av veien i dag?

- Har du feil dekk på bilen risikerer du avkortning, så har du mulighet, bør du ta hjemmekontor, sier forsikringsselskapet If til Dinside.

STÅLIS: Underkjølt regn er noe av det skumleste som fins for norske bilister. Her har vi en som mistet kontrollen på veien i morgentimene idag, og det er ikke så rart: Bare det å holde seg på beina for å få tatt dette bildet var en utfordring.  Foto: ØYVIND PAULSEN
STÅLIS: Underkjølt regn er noe av det skumleste som fins for norske bilister. Her har vi en som mistet kontrollen på veien i morgentimene idag, og det er ikke så rart: Bare det å holde seg på beina for å få tatt dette bildet var en utfordring. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svært glatt føre på Østlandet i morgentimene har blant annet ført til at en buss med skolebarn har veltet, og Politiet og Statens vegvesen har advart om svært glatte veier i morgentimene.

- Det er meldt om vanskelige kjøreforhold på grunn av regn som fryser på bakken i Akershus/Romerike, Asker og Bærum. Alt mannskap er ute. Vi oppfordrer alle trafikanter til å ta det med ro og kjøre etter forholdene, skriver Statens vegvesen på sin Facebook-side.

Også forsikringsbransjen følger opp, og ber folk ta hjemmekontor om de har mulighet.

Må du derimot legge ut med bil, gjelder det å ha riktige dekk og kjøre svært forsiktig.

Hva skjer dersom du likevel kjører og blir innblandet i et uhell?

- I dag er det ikke flaut å kjøre i 30-40 kilometer i timen, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If til Dinside.

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Foto: If
Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Foto: If Vis mer


Clementz råder videre om å tilpasse farten etter føret, holde avstand til bilene foran og følge med på trafikken i bakspeilet.

- Spesielt i svinger bør man være ekstremt oppmerksom og kanskje kjøre i krabbefart. Når det er en underkjølt veibane, er det vanskelig å se hvor det er glatt, påpeker Clementz.

Også Arvid Steen, pressetalsmann i Tryg Forsikring, anbefaler folk om å velge kollektive transportmidler hvis mulig.

- Skal du ut med bilen, så kjør veldig forsiktig. Kjør i lav fart, se langt framover og unngå kraftige nedbremsinger, understreker Steen.

Sommerdekk: Gir kutt i forsikringen

Biler med sommerdekk bør man derimot la stå.

- Å kjøre på sommerdekk nå, er ikke forsvarlig. For de som har sommerdekk på, og eventuelt havner i en kollisjon, er sannsynligheten veldig stor for avkorting, sier Clementz.

Hva hvis du kjører med vinterdekk?

Hvis man derimot kjører etter forholdene med vinterdekk, og det likevel er noe som skjer, skal det i utgangspunktet ikke være et problem å få det dekt gjennom forsikringen.

Clementz forteller videre at det på dager som dette, skjer ulykker selv i oppkjørslene til folk.

GALTT? Prøv med Zalo på dekkene. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
GALTT? Prøv med Zalo på dekkene. Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK Vis mer

- Om du kjører etter forholdene, forsiktig og pent, og er rett skodd for føret, så skal det veldig mye til om det får konsekvenser for forsikringsoppgjøret om du skulle skli inn i en ulykke. Men igjen; når politiet oppfordrer om alternativ transport, så er det lurt å høre etter, sier Arvid Steen i Tryg.


Prøv Zalo-trikset

Da kan det være lurt å finne fram Zalo-flaska. Som Jan-Ivar Engebretsen i Naf har vist tidligere, kan bruk av Zalo være trikset nettopp mot slikt føre som vi har i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer