Hvem eier bilmerkene?

Den internasjonale bilbransjen preges av store konglomerater og hyppige omveltninger, noe som har gjort det svært vanskelig å orientere seg. Vi forsøker å vise vei i merkejungelen.

Publisert
Sist oppdatert

Du visste kanskje at Volkswagen-konsernet eier Audi, Seat, Skoda og Volkswagen? Du visste kanskje til og med at Saab eies av General Motors og at Volvo eies av Ford? Men visste du at Fiat eier Ferrari og Maserati? At Renault eier Dacia? Eller at Volkswagen-konsernet eier et luksus- og to sportsbilmerker? Ikke?

Slapp av, du er ikke alene. I løpet av de to siste tiårene har verdens bilindustri nemlig vært preget av så mange oppkjøp, fusjoner og samarbeidsavtaler at det nærmest har blitt umulig å beholde den hele og fulle oversikten.

Et godt eksempel er Daimler-Chrysler-affæren. Ekteskapet mellom bilgigantene Daimler-Benz og Chrysler skapte stor forvirring da det ble inngått i 1998. Nå har imidlertid ekteskapet havarert. Dermed må alle bilinteresserte igjen forholde seg til to uavhengige selskaper - som begge har tre bilmerker på paletten. Samtidig må man forholde seg til at den europeiske grenen valgte å kalle seg Daimler og dermed kastet den tradisjonsrike Benz-betegnelsen på båten.

GM fortsatt størst palett

General Motors har hatt store problemer de siste årene og er ikke lenger verdens største bilprodusent målt i antall solgte personbiler. Den posisjonen har nemlig Toyota overtatt. Men når det kommer til antall bilmerker, er det ingen som kan konkurrere med General Motors. Selv om Oldsmobile er forvist til de evige landeveier, har GM fortsatt hele 12 bilmerker på paletten. Færre enn halvparten av disse merkene markedsføres imidlertid i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer