Hver tredje bil går fortsatt på vinterhjul

Nordmenn er for late og setter seg selv og omgivelsene i fare, ifølge eksperter.

TRAFIKKFARLIG: Med vinterdekk på varm og våt asfalt øker faren for vannplaning betydelig samtidig som bremselengden økes enormt. Foto: DEKKMANN
TRAFIKKFARLIG: Med vinterdekk på varm og våt asfalt øker faren for vannplaning betydelig samtidig som bremselengden økes enormt. Foto: DEKKMANN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En stikkprøve gjennomført i Oslo og Trondheim viser at 28 prosent av bilene fremdeles kjører rundt på piggfrie vinterdekk. Én bil hadde piggdekk, ifølge en undersøkelse dekkkjeden Vianor har gjort.

Les mer: Årets beste sommerdekk

300 biler ble understøkt på to parkeringsplasser i Oslo og Trondheim. Av dem sto fremdeles 83 biler på vinterdekk. Én hadde fortsatt piggdekk!

Visste du at ved en hastighet på 100 kilometer i timen, så er bremselengden 36 meter med nye sommerdekk? Men i samme hastighet med piggfrie vinterdekk økes bremselengden til 59 meter.

Jan Ivar Engebretsen i NAF viser til en svensk rapport fra Statens väg- och transportforsikringsinstitutt (VTI), som dokumenterer at mange ulykker skjer som en følge av feil dekk på bilen.

Les mer: Dette dekket reparerer seg selv

Ikke klar over faren

Rapporten viser at i nesten 20 prosent av dødsulykkene, registrert over et år, var bilene utstyrt med piggfrie vinterdekk på sommerføre.

Engebretsen mener stikkprøvene er urovekkende.

– Når så mange ennå ikke har byttet til sommerdekk, spørs det om de kommer til å bytte i det hele tatt, sier Engebretsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer