Manglende bilbeltebruk ved trafikkulykker

Hver tredje person som omkom i trafikken, brukte ikke bilbelte

I 2015 mistet 117 personer livet i den norske trafikken, som er det laveste tallet siden 1947. Men hele 37 prosent av de som omkom i bil brukte ikke bilbelte.

BRYTER TRAFIKKREGLENE: Mobilbruk og manglende bilbelte var blant de vanligste bruddene på trafikkreglene ved aksjon skolestart. Foto: Scanpix  
BRYTER TRAFIKKREGLENE: Mobilbruk og manglende bilbelte var blant de vanligste bruddene på trafikkreglene ved aksjon skolestart. Foto: Scanpix   Vis mer
Publisert

Tallene fra Statens vegvesen viser at vi absolutt er på riktig vei mot Statens vegvesens nullvisjon, spesielt med tanke på befolkningsveksten og antallet trafikanter på veien. Men fortsatt er det mange som dropper bruk av sikkerhetsbelte.

Blant de trafikkdrepte som kjørte eller var passasjerer i bil i 2015 brukte ikke 37 prosent av de 73 omkomne sikkerhetsbelte. Det bekymrer Avdelingsdirektør for Trafikksikkerhet, Guro Ranes, i vegvesenet.

Mange bruker ikke sikkerhetsbelte

- Andelen som omkommer i trafikken uten bilbelte er fortsatt urovekkende høy. Det har vært en positiv utvikling i bilbeltebruk de siste 10 årene, men vi ser at utviklingen har stoppet noe opp i bil.

Ranes frykter at det må sterkere virkemidler til for å få med resten av sjåførene, som fortsatt kjører uten bilbelte.

- Det kan hende at vi begynner å nærme oss en grense for hvem det nytter å snakke til gjennom kampanjer og kunnskapsformidling. Sterkere virkemidler som gebyr for manglende beltebruk og eventuelt også tap av førerkort må sannsynligvis til for å nå disse bilførerne.

Rapporten fra Statens vegvesen legger også vekt på at det er vanskelig å si om de omkomne ville hatt mulighet til å overleve om de hadde brukt bilbelte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer