Hvitt og hybrid er hot

Vil du kjøre med stil? Dette er de heteste biltrendene akkurat nå.

Publisert
Sist oppdatert
Det er trendy å si at man ikke bruker bilen sin.Redaktør i Carl's Cars, Karl Eirik Haug


I årevis har bilister flest kjøpt mørke biler i ulike nyanser av grått og sort.
Årets bilmesser har imidlertid presentert mer vågale farger, i både blanke og matte nyanser. I tillegg er hvite biler i ferd med å gjøre et sterkt comeback.

- Hvitt har vært helt ute en lang stund, men nå er denne fargen tilbake. Bilprodusentene har også tatt 60-tallsfarger i bruk igjen, forteller biljournalist i bladet Motor, Hélène Formo, til DinSide.

Sjekk hva bilen din er verdt

Volkswagen Scirocco.
Volkswagen Scirocco. Vis mer


Lei av sort og grått

Redaktør i magasinet Carl's Cars, Karl Eirik Haug, tror også folk har fått nok av sorte og grå biler. Likeså biler som er veldig "flashy og kule".

- Nå er det mer trendy med anonyme biler som forsvinner i mengden. Jeg tror folk vil bli kjempeglade for å velge rødt eller blått, og med en slik farge vil man heller ikke skille seg ut, mener Haug.

Litt mer spesielle farger, som for eksempel okergult, er også trendy nå.

Fargene som vakte mest oppsikt under bilmessen i Geneve forrige måned, var matt sort, matt sølv, matt hvit, flammende rød, lysende gul, skinnende orange, oksygenblå, havblå, vågal lilla og mørkebrun.

- Vi kunne trenge litt mer farge på veiene, og det ser veldig fint ut med et par fargeklatter på en grønn eng, uttalte Nick Margetts fra analysebyrået Jato Dynamics under Geneve-messen.

Lynsjekk: Klarer du førerprøven?

Toyota Prius
Toyota Prius Vis mer


Miljø på moten

- Det vil aldri bli miljøvennlig å kjøre bil. Men det er absolutt trendy å kjøre "så grønt som mulig", sier Hélène Formo.

Hun opplever at folk er opptatt av signaleffekten ved å kjøre miljøbiler. - I en tid med mye fokus på miljø og utslipp er det trendy å signalisere at man er bevisst og bryr seg. Derfor øker salget av hybrid- og elbiler, og alle bilprodusentene jobber nå på spreng med dette.

Toyota Prius har lenge vært en av de mest kjøpte hybridbilene. Nå er det i tillegg kommet en rekke andre typer hybridbiler på markedet, og det merkes på salget. Spesielt i USA er salget av hybridbiler i ferd med å eksplodere. Bare i fjor steg hybridbilsalget der med hele 38 prosent.

- Flere og flere kjøper nå hybridbiler i Norge også, forteller Hélène Formo.

Og kjøper vi ikke hybridbil, vil vi i det minste ha en bil med lavt CO2-utslipp.

- Våre kunder er veldig opptatt av biler med lavt CO2-utslipp. Helt klart fordi det er tidsriktig, men jeg tror også det stikker dypere; at folk er oppriktig miljøbevisste. I tillegg har vi et avgiftssystem i Norge som gjør at det lønner seg å velge disse bilene, sier informasjonsdirektør i Harald A. Møller, Paul Hegna.

La bilen stå

Du må gjerne ha en supertrendy bil stående i garasjen. Men det er enda mer trendy ikke å bruke den.

- Det er veldig "in" å si "jeg kjører ikke, jeg sykler". Det er faktisk trendy å fortelle at man ikke bruker bilen sin, selv om man troligvis bruker den ganske mye, forteller Karl Erik Haug.

Audi Q5
Audi Q5 Vis mer


Rundere former

Hélène Formo forteller at linjene nå blir rundere.

- Bilene vil få et litt snillere utseende. Nye Audi Q5 er et godt eksempel på det.

- Så lenge bilen har god design med et moderne utseende, kan den holde seg trendy i mange år, mener Paul Hegna.

Karl Eirik Haug i Carl's Cars tror på den annen side at dagens biler vil se veldig gammeldagse ut om bare fem år.

- På grunn av behovet for støtfangere har biler sett veldig like ut i alle år. Nå har imidlertid produsentene begynt å tenke nytt, og jeg tror nye biler kommer til å se helt annerledes ut om noen år.

Hegna og Formo er enige om at mellomstore SUV-biler fortsatt er på moten.

- De som trodde SUV-bøgen hadde lagt seg nå, tok feil, kommenterer Hegna.

De siste videoene på DinSide Motor

Citröen DS
Citröen DS Vis mer


Trendy retro

Trender handler vanligvis om raske og pulserende strømninger.

- Men fordi det tar hele fire til fem år å produsere en ny bilmodell, og fordi biler er så kostbare, er det litt vanskelig å snakke om biltrender på samme måte som trender innen for eksempel mote og interiør, sier Karl Erik Haug.

Biltrender er imidlertid mye tydeligere når det gjelder bruktbiler.

- En bil det ville vært veldig trendy å kjøre rundt i nå, er for eksempel en gammel Citröen DS, tipser Haug, og legger til:

- Mange av bilene som nå er retrokule, var aldri kule som nye. Ta Opel for eksempel.
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer