Hvor bør snuten vendes?

Du får kjøpt barneseter som er ment å monteres framovervendt eller bakovervendt, eller som kan benyttes begge veier. Men du bør egentlig ikke være i tvil om hvilken retning du velger å vende barnet sin nese i bilen.

Hvor bør snuten vendes?
Publisert

For selv om framovervendte barneseter har samme godkjenningsstempel som de bakovervendte, så er barnet tryggest i en bakovervendt stol. Både Trygg Trafikk og Inggard Lereim, formann i Norsk Trafikkmedisinsk Forening, anbefaler bakovervendte seter. Men selvfølgelig aldri i kombinasjon med kollisjonspute.

Enkelt valg

Barn i gruppene 0, 0+ og 1 bør så langt som råd er, sitte bakovervendt. Dette er barn opp til 3-4 år. Utover denne alderen begrenser det seg naturlig, da barnas ben blir så lange at de sparker borti seteryggen. Men så langt som råd er og så lenge som mulig, bør altså barnet sitte bakovervendt.

Forskning viser at om man benytter en framovervendt bilbarnestol med seler, så øker sikkerheten med 50% i forhold til ingen barnestol. Med en bakovervendt stol økes sikkerheten ytterligere, til 90-95%. Valget burde dermed være enkelt.

Skal mindre til

Kroppen til et lite barn er ennå ikke fullt utviklet. Beinbygningen er svak, og musklene er ikke like sterke som hos voksne. Hodet er dessuten forholdsmessig mye tyngre hos et lite barn enn hos et større barn, eller en voksen. Det skal mye mindre til, før et barn påføres alvorlige skader, enn hos en voksen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer