Hvor langt kan du kjøre når lampa lyser?

Mange tror at de kan kjøre sju, åtte mil når bensinlampa begynner å lyse. Så feil kan man ta.

BENSINLAMPE-RULETT: Selv om undersøkelsen viser at bilen skal kunne klare ti mil på «reserven», er det ingen grunn til å ta sjansen. Moralen må bli: Tank i tide. Foto: Colourbox.
BENSINLAMPE-RULETT: Selv om undersøkelsen viser at bilen skal kunne klare ti mil på «reserven», er det ingen grunn til å ta sjansen. Moralen må bli: Tank i tide. Foto: Colourbox. Vis mer
Publisert

Kjører du en BMW M3 eller Kia Picanto, bør du begynne å svette allerede etter fire mil. Etter fem er tanken støvtørr og du blir stående langs veien. En undersøkelse som det britiske nettstedet Compare The Market, som jobber med prissammenligning på forsikringer, drivstoffpriser og andre bilrelaterte forhold, har sjekket hvor langt du kan kjøre etter at lampa som varsler om lite drivstoff på 96 forskjellige bilmodeller, begynner å lyse.

Først bensintom

I BMW M3 og Kia Picanto, kan du kjøre rett i overkant av fem mil før det er stopp. Det er omtrent halvparten så langt som folk flest tror.

Undersøkelsen viser at det er stor forskjell på de enkelte bilmodellene. I den andre enden av skalaen finner vi Volvo V40 og VW Passat, som har nok drivstoff igjen på tanken til at du kan kjøre over 11 og 12 mil før det er stopp.

STOPPER FØRST: BMW M3 har en råsterk motor som bruker mye bensin. Etter at bensinlampa begynner å lyse klarer den bare fem mil. Foto: Jamieson Pothecary.
STOPPER FØRST: BMW M3 har en råsterk motor som bruker mye bensin. Etter at bensinlampa begynner å lyse klarer den bare fem mil. Foto: Jamieson Pothecary. Vis mer

Avhenger av sjåføren

Nå er likevel ikke dette en oppfordring til bensinlampe-rulett. Tallene fra Compare the Market, er bare et gjennomsnitt. Hvor langt du kommer i virkeligheten avhenger selvfølgelig av hvor hard du er på gassfoten, veien du kjører på, vær- og temperaturforhold, om det er en bensin- eller dieselutgave av den aktuelle bilen du kjører og så videre.

Farlig nødstopp

Det er derfor ingen grunn til å ta unødig risiko her. En nødstopp langs veien er ikke bare ubehagelig. Det kan også skape farlige situasjoner dersom bilen stopper på et uoversiktlig sted eller i en mørk tunnel.

Kanskje et interessant poeng I denne sammenhengen: I 2011 satte Marko Tomac and Ivan Cvetkovic i en Volkswagen Passat 1.6 TDI BlueMotion en Guinness World Record for lengst tilbakelagte strekning på en tank drivstoff.

GÅR LENGST: VW Passat er bilen som går lengst på det vi ofte kaller reservetanken, men som egentlig bare er bunnskrapet i den vanlige drivstofftanken. Foto: VW
GÅR LENGST: VW Passat er bilen som går lengst på det vi ofte kaller reservetanken, men som egentlig bare er bunnskrapet i den vanlige drivstofftanken. Foto: VW Vis mer

2.545 km på en tank

Rekorden ble satt i Kroatia og ble på 2.545 kilometer med en gjennomsnittsforbruk på 0,3 liter på mila. Noen påstår at de har kjørt enda lenger, uten at rekordforsøket er blitt godkjent.

Her er de ti bilene som går kortest og lengst etter at drivstoff-lampa har begynt å lyse før tanken er helt tom og du står hjelpeløs i veikanten.

Disse bilene går kortest i km.

10.Ford Fiesta66,3
9.Nissan Juke65,8
8.Peugeot 10863,1
7.Citroën C162,6
6.Jaguar XK61,9
5.Mitsubishi Pajero61,6
4.Mini Cooper60,5
3.Fiat 50059,8
2.Kia Picanto51,8
1.BMW M351,6

Disse bilene går lengst i km.

10.Audi A6100,2
9.Mazda 6101,6
8.Range Rover Sport102,3
7.Audi Q5102,9
6.Mercedes E-klasse103,2
5.Toyota Prius107,4
4.BMW 5-serie110,2
3.Ford Mondeo112,9
2.Volvo V40113,1
1.VW Passat121,0

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer