Hvor sikker er bilen din?

Hadde du trodd at Toyota Yaris var like kollisjonssikker som Audi A6? Eller at Hyundai Accent er sikrere enn Ford Galaxy? Ikke vi heller. Årets store Folksam-undersøkelse byr på flere overraskelser.

Publisert
Sist oppdatert

Det svenske forsikringsselskapet Folksam er kjent for å ta sikkerhetsarbeid på alvor og publiserer hvert år rapporten "Hur säker är bilen?". Årets rapport er basert på grundige analyser av mer enn 76.000 kollisjoner og oppfølging av nesten 30.000 personskader i perioden 1994 til 2002.

Alder og vekt viktig

Folksam-rapporten omfatter mer enn 100 bilmodeller og viser hvor godt de ulike modellene beskytter sine passasjerer mot skader som leder til død eller invaliditet.

En nærmere gransking av rapporten viser - ikke overraskende - at nye biler generelt er sikrere enn eldre og likeledes at store biler er sikrere enn små.

Det finnes imidlertid enkelte unntak fra denne grunnregelen. For eksempel oppnår småbilen Toyota Yaris toppkarakter og gjør det faktisk bedre enn den langt tyngre Shagalhambra (Volkswagen Sharan, Ford Galaxy og Seat Alhambra). Merkelig nok viser det seg også at tredje generasjon Volkswagen Golf (1992-97) gjør det bedre enn dagens utgave (fra 1998).

Fordommer for fall

Rapporten byr også den fordomsfulle på enkelte overraskelser. Forrige generasjon Hyundai Accent gjør det svært godt i Folksam-undersøkelsen, noe som nok vil forundre enkelte. Likeledes oppnår Chrysler Voyager toppresultater, noe som overrasket oss. Hvorfor? Jo, fordi Voyager gjorde det svært dårlig hos Euro NCAP da den ble testet der i 1999.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer