Hvor stor er bilen egentlig?

Kan det virkelig være mulig at småbilen Mercedes-Benz A-klasse rommer like mye bagasje som Volvo X90 og Honda CR-V til sammen? Nei, selvsagt ikke. Produsentenes oppgitte bagasjeromsstørrelser må dessverre tas med en stor klype salt.

Publisert
Sist oppdatert
MERKELIG 1: Mercedes-Benz A-klasse (over): 1.740 liter. Volvo XC90: 914 liter.
MERKELIG 1: Mercedes-Benz A-klasse (over): 1.740 liter. Volvo XC90: 914 liter. Vis mer


Det finnes en lang rekke eksempler på at man ikke alltid skal stole på tallene de ulike bilprodusentene og -importørene oppgir. La oss se nærmere på et par av dem: Mercedes-Benz oppgir for eksempel at deres minste modell, A-klasse, rommer 1.740 liter bagasje med nedfelte bakseter. Volvo derimot, er langt mer beskjedne. Volvo oppgir at den store firehjulstrekkeren XC90 kun rommer 914 liter, halvparten så mye som A-klasse. Logisk?

Utrolige Picasso

Bildata Proff er en database som inneholder teknisk informasjon om bilmodeller som selges i Norge. Databasen produseres av Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) og baserer seg på tall som hentes inn fra de norske bilimportørene.

Hvis man tar seg en nærmere kikk på tallene for bagasjeromsvolum, finner man en del overraskende resultater. Ifølge Bildata Proff rommer nemlig fleksibilen Citroën Xsara Picasso 2.128 liter bagasje med nedfelte bakseter. Til sammenligning skal Audi Audi A4 Avant og BMW 5-serie Touring romme henholdsvis 1.184 og 1.525 liter.

C8 større enn 807?

MERKELIG 2: Peugeot 807 (over): 324 liter. Citroën C8: 1.160 liter.
MERKELIG 2: Peugeot 807 (over): 324 liter. Citroën C8: 1.160 liter. Vis mer


Citroën mener åpenbart også at modellen C8 er en usedvanlig rommelig bil. C8 skal ifølge Bildata Proff romme hele 1.160 liter - bak baksetene. Dette er svært interessante tall, fordi Peugeot 807 visstnok bare skal romme 324 liter. Til informasjon kan det nevnes at Citroën C8 og Peugeot 807 i praksis er samme bil.

Både Peugeot og Citroën er imidlertid enige om størrelsen når man legger ned setene. Både C8 og 807 skal romme voldsomme 2.948 liter. Til sammenligning kan den nevnes at Mazda MPV skal romme beskjedne 1.600 liter. Mazda MPV er to centimeter lengre enn C8/807.

Vanskelig å sammenligne

Som de fleste forstår er det vanskelig å forholde seg til så åpenbart ulogiske tall. Også vi i DinSide har måttet forholde oss til disse tallene og har lenge irritert oss over at de ikke gir grunnlag for seriøse sammenligninger av bagasjeromsvolum. Men hvorfor er tallene så ulogiske? Lyver bilimportørene?

Ikke direkte løgn

VANSKELIG: Hvor stort er lasterommet egentlig?
VANSKELIG: Hvor stort er lasterommet egentlig? Vis mer


Nei, direkte løgn kan man ikke beskylde dem for. Det finnes nemlig flere ulike metoder for måling av bagasjeromsstørrelse. Dette faktum utnyttes av enkelte bilprodusenter ved at de konsekvent bruker metoden som gir det beste resultatet. Fordi andre produsenter forholder seg til andre og mer redelige målinger, blir det derfor i praksis umulig å sammenligne ulike bilmodeller basert på tallene importørene oppgir til blant andre OFV.

Det finnes imidlertid en mulighet for å sammenligne bagasjeromsvolum uten å ta frem målebåndet selv. Men da må du vite hva du skal spørre etter. Les mer om de ulike målemetodene for bagasjeromsstørrelse her.

Kilder: Kurt Falk (Volvo Car Corporation), Roar Kvernhusengen (Volvo Personbiler Norge), Christian Bech (Think Nordic), Steinar Øien (Toyota Norge)


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer