Hvor trygg er bilen din?

Gjennom avisoppslag kan du lese om de "sikreste" og de "minst" sikre bilene. Rangeringen gjøres etter ulike kollisjonstester. Men hva innebærer disse testene, og hvilke konklusjoner kan man trekke av dem? Ikke mange, dersom man analyserer grundig.

Hvor trygg er bilen din?
Publisert

Hvor sikker er bilen din? Selvfølgelig er dette et spørsmål man gjerne vil ha svar på, og svaret kan skremme mange.Nylig ble det gjennomført nok en runde med kollisjonstester etter den såkalte NCAP-standarden -- dette er EU's standardiserte kollisjonstest, som alle nye bilmodeller skal tilfredsstille. For å lese mer om hvordan testene gjennomføres, kan du trykke her.

...hva du vet

Etter å ha gjennomgått og analysert testene, blir bilene rangert etter hvor omfattende skadene på bilens passasjerer er, og det er disse resultatene du får vite av Dagbladet, i TV-programmer og lignende. Testene etter NCAP-standarden (NCAP står for European New Car Assessment Programme).

Det er ingen grunn til å betvile resultatene av testen. Den er gjennomført av statlige institusjoner som overhodet ikke har noen interesse av å løpe bilindustriens ærend. Testen blir sett på som svært streng -- og er det også.

...hva du ikke får vite

Likevel skal man ta testene med en klype salt. Og årsaken til dette er at slike kollisjonstester bare sier noe om hvordan ulike biler greier akkurat denne testen. Hadde testbetingelsene vært annerledes -- enten de hadde vært snillere eller strengere -- er det god grunn til å tro at resultatene ville ha blitt anderledes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer