Hvordan oppdage juks med kilometertelleren?

Om bilselgeren har tuklet med kilometerstanden kan du kreve pengene tilbake.

IKKE FASIT: Det ser kanskje vanskelig ut å komme til, men å endre kilometerstanden krever ikke doktorgrad. Dermed er ikke tallet alltid til å stole på.  Foto: All Over Press
IKKE FASIT: Det ser kanskje vanskelig ut å komme til, men å endre kilometerstanden krever ikke doktorgrad. Dermed er ikke tallet alltid til å stole på. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall viser at hver tredje bruktbil i Tyskland har en kilometerteller som lyver. Altså viser den en lavere kilometerstand enn bilen faktisk har gått.

NAF sa til DinSide i vår at de antok at tallet også er høyt i Norge.

– Det er ingen grunn til å tro at vi her i Norge skal være spart for denne typen kriminalitet. Tallene snakker for seg selv; de er skremmende høye, sa advokat og seniorrådgiver André Fimreite i NAF.

Les saken: Ber norsk politi rydde opp i kilometerjuks

Tidligere i år fikk en bilkjøper fra Nordreisa i Troms oppleve dette på kroppen.

Oppdaget selv

I fjor vinter kjøpte Nordreisa-mannen en Volvo V40 T2 fra 1997 av en kar fra Halden. Annonsen sa den hadde gått 171.144 kilometer, var helt rustfri og ble solgt "som den var". Prislappen var 30.000 kroner, og etter at kjøperen fikk prøvekjøre bilen slo han til.

Men kort tid etter oppdaget han at noe var galt. Kjøperen skaffet seg kontrollsedler fra EU-kontroller utført mellom 2006 og 2010, og der kom det fram at bilen ved siste sjekk hadde gått hele 230.228 kilometer. Altså hele 59.084 kilometer mer enn annonsen sa, og langt mer enn hva kilometertelleren viste. Kjøperen fant også det han betegner som "alvorlige rustskader", i dørkanaler, bremserør og bensinrør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer