Hvordan pakke skiboks og takboks?

- En skisko på noen få kilo kan fort bli et drapsobjekt på flere hundre kilo.

TIL HYTTA: Vær obs på hvor den tunge lasten plasseres. Flyttes tyngdepunktet opp mot taket av bilen endres også kjøreegenskapene.  Foto: NTB SCANPIX
TIL HYTTA: Vær obs på hvor den tunge lasten plasseres. Flyttes tyngdepunktet opp mot taket av bilen endres også kjøreegenskapene. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viktigste du kan gjøre før du setter ut på tur med bilen full av folk og bagasje, er å forsikre deg om at den er pakket riktig. Mange ulykker skjer som følge av feil lastet bil.

LES OGSÅ: Veit du hvor mye skiboksen egentlig koster deg?

Overlast på taket

I en rapport lagt frem av det svenske Trafikverket kommer det frem at seks av ti dødsulykker på vinterveiene starter med en sladd. En tungt lastet takboks utgjør derfor en ekstra stor risiko for en allerede tungt lastet bil, forteller det svenske forsikring selskapet Folksam.

- Hvordan bilen er pakket gir dramatiske forskjeller i våre tester. Det har alt å si at du pakker riktig før turen, forteller trafikkforsker Anders Ydenius i Folksam.

Jan Iva Engebretsen i NAF er enig med Ydenius.

- Taket i boksen har stor innvirkning på bilens oppførsel. Bilens maksimale belastningsgrense er vanligvis mellom 75 og 100 kilo. En stor takboks kan veie opp til 30 kilo, hvilket betyr at du da bare kan pakke 45 kilo i en 30-kilos boks med 75 kilo som maks taklast, sier Jan Ivar Engebretsen.

LES OGSÅ: Ikke alle forsikringer dekker skiboksen

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer