Hvordan vaske bil om vinteren?

Avfetting, frost og kondens gjør vinteren til en prøvelse for bilen din.

VINTERVASK: Skal du vaske bilen om vinteren bør du tørke den ekstra godt etterpå. Da bevares vasken og lakken lenger. Foto: NTB SCANPIX
VINTERVASK: Skal du vaske bilen om vinteren bør du tørke den ekstra godt etterpå. Da bevares vasken og lakken lenger. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan være så glad i å pusle med bilen som du bare vil, men selv den ivrigste av oss kvier seg når han eller hun skal vaske bilen om vinteren.

Viktigere om vinteren

Dessverre er det sånn at det er viktigere å passe ekstra godt på bilen om vinteren. Salt og kjemikaler dominerer veiene, og bilens lakk og metaller blir år etter år satt på prøve.

Les også: Hvordan kan kattesand redde deg fra isete ruter?

At bilen ikke er dypfryst når den møter varm høytrykkspyler er også et godt tips.

- Er tanken på bilen halvfull kan det dannes kondens under besøket i en varm vaskehall, som fryser til rim når bilen kjører ut i kulda, fortalte Jan Ivar Engebretsen i NAF når vi tidligere omtalte vintervask.

Ved neste besøk i varme lokaler tiner da rimet og blir til vann som synker til bunns og kan bli med rundt i systemet. Dette kan bli ødeleggende om det fryser igjen.

Gregor Dauksza er medeier i CAR SPA i Oslo og har lang erfaring med bilvask om vinteren.

- Skal du vaske bilen hjemme om vinteren må du ha høytrykk og tilgang til varmt vann. Om ikke vil du ikke få løs nok av skitten og du vil stå i fare for å ripe opp bilen.

Les også: Her er årets vinterdekktest

Gjør det riktig

De fleste som ikke oppsøker bemannede vaskehaller eller har tilgang til vaskehall hjemme, oppsøker som oftest et selvvaskeanlegg ved en bensinstasjon.

- Skal du først vaske bilen der, lønner det seg å ta seg tid til både forvask og avfetting. I tillegg kan det lønne seg å ha med egen shampo, da disse anleggene gjerne har billige utgaver fortsetter Dauksza.

- Har du mulighet til å parkere i en garasje hvor det ikke er minusgrader og la bilen tørke der før den eventuelt parkeres ut igjen, er det en fordel. Da slipper du at låser og vinduer fryser.

Det kan med andre ord være fornuftig å vaske bilen før du reiser på shopping og parkerer i et parkeringshus hvor bilen kan tørke, om du ikke har en oppvarmet garasje hjemme.

Les også: Slik redder du håpløs lakk

Det er viktig å huske at når du bruker avfetting, er bilen svært ren og lakken tilsvarende sårbar. Er avfettingen kraftig nok forsvinner også voks som kan være lagt på tidligere.

Vasker du om vinteren uten mulighet eller anledning til å polere, bør du revurdere bruken av de kraftigste kjemikalene.

Poler og ha låseoljen tilgjengelig

En polert bil har også større sjanser for å overleve en lang og saltholdig vinter. Saltet fester seg ikke så lett på et polert matriale som det gjør på upolert lakk.

Enten det er som følge av nyvasket bil eller temperatursvingninger, lønner det seg å ha låsespray tilgjengelig, enten i jakken eller vesken.

Det kan forhindre kjedelige situasjoner hvor du er låst ute fra bilen, og det koster heller ikke mye.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer