Volvo 360c - konseptbil

Hvorfor fly når du kan kjøre slik?

En helt selvkjørende, elektrisk Volvo skal få folk vekk fra fly og over i bil på lange reiser.

VOLVO 360C: Slik ser framtiden ut, om Volvos siste konseptbil blir virkelighet. Foto: Volvo
VOLVO 360C: Slik ser framtiden ut, om Volvos siste konseptbil blir virkelighet. Foto: Volvo Vis mer
Publisert

I Tyskland er mange korte flyruter erstattet av tog. Det er mer behagelig, du slipper innsjekkingskøer og sikkerhetskontroller, og du blir transportert fra sentrum til sentrum. Nå vil Volvo gjøre noe tilsvarende - med selvkjørende biler.

- Innenlands flyturer høres fint ut når du kjøper billetten, men i virkeligheten er de ikke særlig behagelige. Volvo 360c viser noe som kan bli en helt ny måte å gjennomføre slike mellom-lange reiser på, sier Volvos strategi-sjef, Marten Levenstam.

I 2016 vant franske Renault prisen som Årets konseptbil, for denne heftige saken.

Soverom og kontor

Konseptbilen, som ikke har ratt, viser fire forskjellige bruksmåter for denne selvkjørende bilen: En sovekabin, et mobilt kontor, en liten stue og et rom for underholdning.

Mange konseptbiler er ofte et forstadium for produksjonsbiler, mens andre - kanskje som Volvo 360c - kan kanskje oppfattes som mer leken framtids-drøm og test.

BMW X2 er imidlertid et eksempel på en konseptbil, som kort tid etterpå ble en realitet. Eller ta elbilen Audi e-tron, som ble avduket tirsdag morgen.

- Sovekabinen gjør at du kan sove deg gjennom natten, mens du er på reise, slik at du kan våkne frisk og opplagt når du kommer fram til bestemmelsesstedet. En slik måte å reise på vil gjøre oss i stand til å konkurrere med flyselskapene, sier strategi-sjefen, som ser dette som et nytt forretningskonsept for bilprodusenten.

STRESSLESS: Flyreiser er blitt så stressende at mange velger tog i stedet. Volvo vil transportere deg i denne elektriske, selvkjørende bilen. Foto: Volvo
STRESSLESS: Flyreiser er blitt så stressende at mange velger tog i stedet. Volvo vil transportere deg i denne elektriske, selvkjørende bilen. Foto: Volvo Vis mer
KONTOR OG STUE: Dersom du ikke vil sove, ser Volvo for seg at 360c, som konseptet heter, kan brukes som stue eller mobilt kontor. Foto: Volvo
KONTOR OG STUE: Dersom du ikke vil sove, ser Volvo for seg at 360c, som konseptet heter, kan brukes som stue eller mobilt kontor. Foto: Volvo Vis mer

Foreløpig ser Volvo for seg USA som et naturlig sted å starte med slike biler. Der reiste mer enn 740 millioner mennesker med fly innenlands i fjor.

Stadig flere forretningsreisende forteller at de dropper fly på grunn av at det er blitt vanskeligere og mer stressende. Reiser mellom New York og Washington DC eller Los Angeles og San Diego er ifølge Volvo ideelle for en slik type bil.

STARTER I USA: Volvo ser for seg USA som et sted å starte. Korte flyreiser som mellom New York og Washington DC kan erstattes med en slik bil. Foto Volvo
STARTER I USA: Volvo ser for seg USA som et sted å starte. Korte flyreiser som mellom New York og Washington DC kan erstattes med en slik bil. Foto Volvo Vis mer

Selvkjørende i 2025

Volvo planlegger at en tredel av alle bilene de selger i 2025 skal være selvkjørende, men innrømmer at de ennå ikke har alle svarene på utfordringene slike biler fører med seg. Ikke minst hvordan bilene skal kommunisere med hverandre og bilførere i vanlige biler.

Det er ikke mer enn tre-fire år siden Volvo mente de ville ha selvkjørende biler på veien i 2019. Etter hvert som den datoen har nærmet seg, snakker de nå om delvis selvkjørende biler. Men drømmen om helt selvkjørende biler lever fortsatt.

- Vi ser på 360c som en idé, og vil komme med flere svar etter hvert som vi lærer. Vi vet ikke helt hvordan framtidens selvkjørende biler vil bli, bare at de vil ha stor betydning for hvordan vi transporterer oss selv, forklarer Marten Levenstam.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer