- Moderne biler har alt fra kollisjonsputer til nødbremssystemer. Likevel er det trepunkts sikkerhetsbeltet fortsatt den klart viktigste sikkerhetsdetaljen i bilen.
Det sier professor Lotta Jacobsson hos Chalmers tekniske universitet og forsker på nettopp sikkerhet hos Volvo gjennom mange år.

Denne bilen kan du reparere selv
Ideen fra fly
Det var på dagen i dag for 60 år siden, 13. august 1959, at Volvo utstyrte sin PV 544 med sikkerhetsbelte som standard. Da Volvo-ingeniør Nils Bohlin i 1958 begynte å realisere ideen om et sikkerhetsbelte i biler, var det etter å ha høstet erfaringer fra den svenske flyindustrien.
Der hadde Bohlin blant annet jobbet med katapultseter, som skyter flygeren ut av cockpiten i nødsituasjoner.
Men Bohlin var ikke den første med ideen om sikkerhetsbelter i bil. I 1949 utstyrte den amerikanske bilprodusenten Nash en av sine modeller med magebelte. Det forhindret at man ble kastet ut av bilen, men fortsatt kunne man få knust hodet og brystet mot rattet eller frontruta. Og i 1957 satte Porsche et trepunktsbelte i noen av bilene som ble solgt i USA.

Over én million
Nils Bohlin var imidlertid den som var den mest overbevist om at et trepunkts sikkerhetsbelte kunne bli en effektiv livredder. Og slik er det blitt. Til tross for at bilene i dag er utstyrt med både fire og seks kollisjonsputer, er sikkerhetsbeltet det mest effektive utstyret for å redusere skader og redde liv i alvorlige ulykker.
Allerede da oppfinnelsen fylte 50 år i 2009, viste beregninger gjort av Volvo at beltet hadde reddet rundt én million mennesker fra trafikkdøden, verden over. Studier som amerikanske National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) viser at det nå er rundt 15.000 mennesker som blir reddet av sikkerhetsbeltet hvert år:
- Det betyr 150.000 i tillegg de ti siste årene, bare i USA.
- Tar vi med resten av verden, er det fort snakk om 1,5 millioner reddet.

Slik ser null stjerner ut i kollisjonstest
Mange dør uten belte
I Norge undersøker Statens vegvesen alle dødsulykker, og tallene for hvor mange av de drepte som ikke brukte bilbeltet er skremmende.
- I de 12 årene fra 2005 til 2017 ble rundt 1.600 personer drept i møte- og utforkjøringsulykker (utgjør 70 prosent av alle dødsulykker), viser ulykkes-rapporten fra Statens vegvesen.
- Hele 40 prosent, eller 660 av dem som omkom i disse ulykkene, brukte ikke bilbelte.
Guro Ranes har ansvaret for alt som har med trafikksikkerhet å gjøre i Statens vegvesen. Hun er overbevist om at mange av disse ville overlevd, dersom de hadde brukt sikkerhetsbeltet.

- Vi er blitt flinkere til å bruke det. Våre analyser av dødsulykkene i 2017 viser at tallet på dem som ble drept og ikke bruket beltet, har gått ned til 25 prosent. Likevel er det fortsatt mange liv som kan reddes. dersom vi blir enda flinkere, sier Ranes til Dinside.
- Sikkerhetsbeltet er livredder nummer én, når du sitter i en bil, og har vært det alle disse 60 årene, fortsetter hun.
Ingen umiddelbar suksess
Det hører imidlertid med til historien at sikkerhetsbeltet ikke ble noen umiddelbar suksess for Volvo. Alle som kjørte bil på den tiden husker sikkert hvordan beltet måtte justeres manuelt, for hver gang det ble byttet fører eller passasjer. Beltet hadde dessuten ingen ruller, hvor det automatisk ble snurret opp.

Alle er enige: Dette er verdens beste bil i 2019
Resultatet ble derfor at det som regel havnet i en krøll på gulvet og ble tråkket ned i skitten av baksetepassasjerene. Bare de alle mest sikkerhetsbevisste orket å bruke beltet ...
I 1967 presenterte Volvo en undersøkelse av nærmere 30.000 ulykker, som konkluderte med at skade- og dødsrisikoen for beltebrukere var 50-60 prosent lavere enn for bilister som ikke brukte beltet. Omtrent samtidig introduserte Volvo rullebelter i sin 164-modell.
Resultatet ble et vendepunkt. Bilbeltet ble endelig godtatt.
Sist oppdatert 13. august 2019
