Ny bompenge-smell

I år må vi betale 2,3 milliarder mer i bommene

I år kommer summen vi betaler i bompenger til å gjøre et kraftig byks. Totalt skal vi betale 13 milliarder kroner i bommene. Det er 2,3 milliarder mer enn i 2018.

DOBLING PÅ TI ÅR: I 2009 tok staten inn 6,5 milliarder i bommene. I år blir det det dobbelte. Nye bomprosjekter i Rogaland, Bergen og Oslo står for en stor del av den kraftige økningen i år. Foto: Rune Korsvoll
DOBLING PÅ TI ÅR: I 2009 tok staten inn 6,5 milliarder i bommene. I år blir det det dobbelte. Nye bomprosjekter i Rogaland, Bergen og Oslo står for en stor del av den kraftige økningen i år. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

I 2009 tok staten inn 6,5 milliarder kroner i bompenger. Tallet for i fjor er ennå ikke endelig, men vil trolig bli på 10,7 milliarder, ifølge siste prognoser fra Statens vegvesen.

En nyere rapport fra Vegvesenet viser at inntektene i 2019 ventes å øke til 13 milliarder kroner fra bommene. Det er med andre ord en økning på 2,3 milliarder - bare siden i fjor.

19 nye prosjekter klare

Hovedårsakene til inntektsøkningen er effekten av det nye takstsystemet for Oslopakke 3 og oppstart av innkreving for Bypakke Nord-Jæren i oktober 2018. Økningen i år er ellers i stor grad knyttet til oppstart av innkreving for Oslopakke 3 trinn to 1. juni, med to nye bomringer i tillegg til den eksisterende.

Bare i denne pakken skal bilistene bidra med «minimum» 25 milliarder kroner i bompenger, fram til 2036, ifølge forliket mellom politikerne i Oslo og Akershus. I tillegg begynner det å komme penger fra Bypakke Bergen som starter opp i år og mer fra Bypakke Nord-Jæren.

Flere andre bompengeprosjekter vil starte innkreving i løpet av 2019. Ved inngangen til 2018 var det 63 bomprosjekter i drift i Norge, men Stortinget hadde vedtatt 82. Det var med andre ord 19 bomprosjekter som fortsatt ikke var satt i drift i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer