Det finnes unntak fra regelen

I dag er siste frist for å legge om til sommerdekk

Mandag må alle i Sør-Norge sko om bilen, mens nordlendingene kan vente noen dager.

SISTE FRIST: Har du skodd bilen med piggdekk er mandag 29. april dagen du må ta dem av - om du ikke bor i Nord-Norge eller føret tilsier noe annet. Foto: NTB Scanpix
SISTE FRIST: Har du skodd bilen med piggdekk er mandag 29. april dagen du må ta dem av - om du ikke bor i Nord-Norge eller føret tilsier noe annet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag er siste dag denne sesongen at folk i Sør-Norge lovlig kan kjøre med piggdekk på bilen. De som bor i Nordland, Troms og Finnmark kan vente til onsdag med å bytte - om de vil.

Nordlendingene bruker som regel å kunne vente mye lenger enn søringene med å sko om, men på grunn av årets seine påske er det altså bare to dager som skiller i 2019. Reglene for å ta av piggdekkene er nemlig de samme hvert år. Du må ta av piggdekkene innen:

  • Fra og med første mandag etter andre påskedag må alle i Sør-Norge legge om (varierende dato fra år til år).
  • Fra og med 1. mai i Nordland, Troms og Finnmark (fast dato hvert år).

Har sommerdekkene dine blitt slitt eller gamle? Da anbefaler vi å lese vår store sommerdekktest (krever abonnement på DB+) før du kjøper nye.

SKREKKFUNN: John Reidar Westby, kontrolleder i Statens Vegvesen, forteller at rekordmange er stoppet i kontroll av store kjøretøy. Mange har så slitte dekk at de utgjør livsfare både for seg selv og andre. Reporter: Fredrik A. FIltvedt. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet. Vis mer

Unntak fra regelen

Det finnes imidlertid få regler uten unntak, ei heller denne gangen. For om du ser på værmeldingen at det er duket for minusgrader der du skal kjøre, bør du ha ventet med å legge om - selv om det er et stykke ut i mai.

Dette vil trafikkpolitiet vise forståelse for. Men om gradestokken viser 20 grader og strålende sol - og du blir tatt med piggene på - vil du slite med å snakke deg unna et forelegg

Er det ufravikelig når jeg tar av eller setter på piggdekk?

Nei, skal du på fjellet eller et sted hvor forholdene gjør det nødvendig er det lov å sette på piggdekk både før og etter tidligere nevnte datoer.

Det er føreren som må vurdere om kjøretøyet har tilstrekkelig veggrep. Når det er glatt føre kan man oppnå dette ved å bruke vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende.

Kilde: Statens vegvesen

Gjelder regelen alle vinterdekk?

Nei. Datoen for å legge om gjelder piggdekk. Piggfrie vinterdekk kan altså benyttes også etter 29. april og 1. mai, men du bør likevel være klar over at disse ikke har like gode kjøre- og sikkerhetsegenskaper som sommerdekk på bart føre. Piggfrie vinterdekk er også laget for vinter - ikke helårsbruk.

Særlig på våt asfalt kan et slitt sommerdekk fortsatt være bedre enn et lite brukt vinterdekk, så du bør også bytte de piggfrie vinterdekkene i henhold til de angitte datoene – og kjøreforholdene.

Pål Anders Ullevålseter og kona Mette Solli konkurrerer i hvem som skifter hjul på bilen raskest. Video/klipp/regi: Thomas Rasmus Skaug / Endre Vellene Vis mer

Sjekk mønsterdybden!

Og er du usikker på om sommerdekkene faktisk tåler en sesong til, bør du måle mønsterdybden før du setter dem på. Sommerdekk skal ha en mønsterdybde på 1,6 millimeter på det minste, men blant annet NAF anbefaler minst tre millimeter.

På samme måte må vinterdekkene ha en mønsterdybde på minimum tre millimeter mellom, men også her anbefaler NAF minst fire millimeter. Du kan like gjerne måle mønsterdybden på disse mens du er i gang med sommerdekkene.

Men hvor lenge kan du vente med å legge om til piggdekk igjen? De offisielle datoene er som gjelder er:

  • 16. oktober i Nordland, Troms og Finnmark.
  • 1. november i Sør-Norge.

Aller viktigst: Ikke glem å ta hensyn til forholdene når du er ute og kjører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer