Bompengeopprør:

I ettermiddag skal flere hundre bilister kjøre i 20 km/t på E18

Bompengeopprøret har nådd hovedstaden.

BILAKSJON MOT BOMPENGER PÅ E18. I ettermiddag klokka 18:00 blir det kjør sakte-aksjon mot bompenger på E18. Foto: NTB Scanpix
BILAKSJON MOT BOMPENGER PÅ E18. I ettermiddag klokka 18:00 blir det kjør sakte-aksjon mot bompenger på E18. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mye ståhei rundt bompenger den siste tiden, og i hovedstaden har mye av striden gått på innføringen av høyere bompengetakster for dieselbiler.

I slutten av august ble det blant annet gjennomført bompenge-opprør i Stavanger-regionen, og nå står hovedstaden for tur:

Torsdag kl 18:00 gjennomføres det et opprør på strekningen Sandvika-Oslo på den mye trafikkerte E18. Det er Facebook-gruppa «Bilaksjon imot bompenger. Kjør sakte!» som står bak, med Cecilie Lyngby som hovedaksjonist.

- Poenget er ikke å hindre trafikken. Poenget er å markere at mange er imot bompengene. Utgangspunktet er prisøkningen som kom 1. oktober i fjor, forteller Lyngby til Dinside.

Hun legger til at de synes prisene som ble innført i fjor høst er for høye.

- Og selvfølgelig ønsker vi ikke 53 nye bommer. Bommer generelt er greit, men det var mer enn bra nok frem til oktober i fjor, forklare hun.

Kjør sakte-aksjon

Bilaksjonen mot bompenger fungerer som en kjør sakte-aksjon, som starter i Sandvika i Akershus og inn til Schweigaardsgate i Oslo sentrum.

Klokken 14:15 torsdag var det 603 personer som hadde sagt at de skal delta på bilaksjonen, via Facebook-gruppa, der det understrekes at det er en lovlig aksjon, som er godkjent av politiet, og at derfor er viktig å respektere den oppsatte ruta for aksjonen.

LEI BOM: Hovedaksjonist Cecilie Lyngby i «Bilaksjon mot bompenger. Kjør Sakte!» mener bomprisene i Oslo har blitt alt for høye. Foto: Privat
LEI BOM: Hovedaksjonist Cecilie Lyngby i «Bilaksjon mot bompenger. Kjør Sakte!» mener bomprisene i Oslo har blitt alt for høye. Foto: Privat Vis mer

- Vi søkte først en gang og fikk nei, så søkte vi igjen og fikk lov til å benytte denne ruten. Vi holder oss til høyrefeltet og forholder oss til veitrafikkloven, sier Lyngby, som forventer at 200-300 av de 600 påmeldte, faktisk vil møte opp.

- Men for alt jeg vet kan dette virkelig ekspandere. Det er jo allerede også 3.000 til som har trykket på «interessert» i arrangementet, forklarer hun.

Ifølge Aftenposten skal bilene kjøre i 15-20 km/t.

«Ruten er satt og tidspunkt. Dette handler om å vise at vi er imot. Vi kan tute og skape oppmerksomhet rundt saken», heter det.

2600 kroner i måneden i bompenger

Vilde Ryen, som er en av de påmeldte til dagens bompengeaksjon, bor selv i Oslo og har familie i og utenfor Stavanger.

Det at bompenger skaper økonomiske problemer for blant annet aleneforeldre som sliter med å få endene til å møtes, er hovedårsaken til at hun har meldt seg på, sier hun til Dinside.

- Jeg er med fordi økte bompenger skaper problemer for aleneforeldre som har flere barn som de skal hente på skolen og kjøre til og fra fritidsaktiviter. Det er ikke ok når en alenemor må selge bilen sin fordi hun ikke har råd til 3.000 kroner ekstra i utgifter i måneden og må fortelle barna sine at de ikke kan fortsette på fritidsaktiviter fordi mor ikke kan hente dem, sier Ryen.

Hovedaksjonisten mener at bomprisene er sosialt urettferdige. Hun håper på flere debatter omkring temaet.

- Oslo har ligget i dvale. Nå forstår flere konsekvensene, og sammen kan vi gjøre Oslo til en by for alle.

I full jobb utgjør bompengene for hennes del 2.600 kroner i måneden. Da ble det heller elbil.

- Jeg synes det er uaktuelt å betale nærmere 3.000 kroner i måneden i bompenger. Kjøpet av elbil er kun av økonomiske grunner, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer