Sikrer tilgang

I kulissene: Kampen om elbilene

Norge støtter EU-kommisjonens 95-grams utslippsmål for person- og lette varebiler. Det sikrer oss fortsatt tilgang til elbiler, samtidig som det rettes en pekefinger til bilbransjen

GODT UTFALL: Christina Bu fra Norsk Elbilforening og Greg Archer fra Transport & Environment mener Stortinget gjør det rette ved å støtte EU-kommisjonens utslippsmål. Foto: Fred Magne Skillebæk
GODT UTFALL: Christina Bu fra Norsk Elbilforening og Greg Archer fra Transport & Environment mener Stortinget gjør det rette ved å støtte EU-kommisjonens utslippsmål. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en gledens dag, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening. Hun er i dag gjort kjent med at Norge støtter EU-kommisjonens krav til bilprodusentene om et gjennomsnitts flåtemål på 95 gram CO2-utslipp for personbiler og lette varebiler.

Produsenter som ikke klarer disse målene vil få store bøter basert på antall biler som overskrider målet.

Transport og kommunikasjonskomiteen har i dag avgitt sin innstilling, og en samlet komité støtter forslaget som ble levert Stortinget allerede 15. mai, uten ytterligere anmerking.

- Avgjørelsen er tatt og jeg ser ikke noe som hindrer et vedtak, forteller stortingsrepresentant Ingalill Olsen i Arbeiderpartiet til Dagbladet/Elbil24.

En lovendring må til, og komitéen har samtidig gitt Stortinget råd om endringene, før behandlingen som skal opp i Stortinget 29. november.

Skummelt utfall

I EU-land vil bilprodusenter som ikke klarer å holde seg under dette 95-grams målet bli straffet med bøter så strenge at det for dem ikke vil være å anse som et alternativ.

Hadde komitéen gått i en annen retning ville Norge på kort tid blitt vippet av pinnen som verdens elbil-hovedstad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer