Bruker du ferdigbriller med styrke som er kjøpt på bensinstasjonen eller en annen butikk?
Da kan det være lurt å være obs på at disse ikke er laget for kjøring.
- Norges Optikerforbund anbefaler ikke kjøring med ferdigbriller av ulike årsaker, der sikkerheten for at dette er en god funksjonell korreksjon er det viktigste argumentet mot ferdigbriller, forteller Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund til DinSide.
Han forteller at å undersøke synet og få råd av fagpersoner om brillebruk er viktig.
Redusert konsentrasjon og fokus
Ferdigbriller er ikke refleksbehandlet, noe som gir unødvendig blending og reflekser som virker forstyrrende når du kjører, særlig i skumring og på kvelden, ifølge Specsavers.
- En ferdigbrille tar ikke hensyn til om du har skjeve hornhinner eller om du trenger forskjellig brillestyrke på øyene, ei heller tar de hensyn hvordan glassene plasseres foran øynene dine.
Det forteller Trine Johnsen, sjef for profesjonell utvikling hos Specsavers Norge til DinSide.

- Alle disse faktorene, sammen eller hver for seg gjør at synet ikke blir så godt som det bør være når man kjører bil. Resultatet blir ofte at man blir fortere sliten og trøtt i øynene, mange får hodepine og da redusert konsentrasjon og fokus når du kjører bil, sier hun videre.
Dersom man kjøper ferdigbriller på grunn av pris, finnes det andre løsninger som gjør at du kan kjøre med brillene.
- Det er fullt mulig å finne rimelige kvalitetsbriller med den styrken du har behov for. Det er viktig at du lar en optiker kontrollere synet og øynene dine før du investerer i briller. Vi anbefaler jevnlige synsundersøkelser, spesielt etter fylte 40 år, da ditt syn vil være i endring. Du kan få et par gode briller fra et par hundre kroner og oppover, forteller Johnsen.

Slakter bilutleiegigant: - Provoserende
Opptre hensynsfullt, aktpågivende og varsom
- Alle som ferdes i trafikken, skall opptre hensynsfullt, aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade, og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret, forteller Hedda Vikan Seljeseth, pressevakt for Vegvesenet Trafikant og kjøretøy til DinSide.
Hun viser til Forskrift om førerkort m.m. (førerkortforskriften) - Kapittel 4. Syn - Lovdata.
Økt risiko for ulykker
I Helsedirektoratet forteller seniorrådgiver og lege Ashraf Pakzad at i de tilfellene der lege eller optiker har funnet at bilføreren må bruke korrekte synskorrigerende briller eller kontaktlinser når de kjører, må disse være individuelt tilpasset hos optiker. Ferdigbriller er laget for generell bruk og kan ikke tilpasses individuelle synsfeil og behov.

- Å kjøre bil med ferdigbriller kan potensielt føre til redusert synsevne og økt risiko for ulykker. Ferdigbriller kan påvirke evnen til å se klart på avstand og fokusere på detaljer, spesielt ved kjøring under varierende lysforhold eller om natta, sier han.
Han forteller videre at det også kan føre til økt belastning på øynene og tretthet, noe som kan påvirke reaksjonstid og oppmerksomhet på veien.
Det et generelt krav i førerkortforskriften om at førere skal ha tilstrekkelig synskorrigering for å opprettholde tilstrekkelig kjøresikkerhet, opplyser Pakzad.