Trafikkregler

Ikke bare-bare

Trafikkregler er ikke bare-bare, viser ny undersøkelse.

USIKKER: Nordmenn er usikker på flere trafikkregler. Rundkjøringer topper lista, ifølge ny undersøkelse. Foto: Martin Gramnæs
USIKKER: Nordmenn er usikker på flere trafikkregler. Rundkjøringer topper lista, ifølge ny undersøkelse. Foto: Martin Gramnæs Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om verden har åpnet opp igjen etter coronapandemien, er det mange som likevel velger å ta ferien her til lands. Enda flere kan det bli nå som flykaoset herjer på de mest populære destinasjonene i Europa.

Bilferie er populært, men en ny undersøkelse avdekker at nordmenn er usikre på en rekke trafikkregler.

40 prosent av de spurte sier at de sliter med en eller flere av disse kjørereglene.

VERSTING: Her bulkes det mest. Bilder: NTB Scanpix og Dagbladet / Arkivfoto. Vis mer

Trøbbel med rundkjøringer

I undersøkelsen, som er gjennomført av Frende forsikring svarer 40 prosent av de spurte at de sliter med en eller flere av disse kjørereglene.

- Jeg er ikke så overrasket over at rundkjøringer topper lista, men de er egentlig ikke så vanskelige. Jeg tenker at ryktet om at de er så komplisert er ufortjent. Faktisk er de laget for å få ned antallet ulykker, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge i en pressemelding.

DinSide har også tidligere skrevet om rundkjøring. Seniorrådgiver i vei- og trafikkjuridisk avdeling i Vegdirektoratet, Anette Hauge forklarte da at det ikke er noen særskilte trafikkregler for kjøring i rundkjøringer.

– Man skal bruke de samme reglene som i veikryss. I rundkjøringer handler det om å opptre på en måte slik at de rundt deg skjønner hva du skal gjøre, sa hun til DinSide.

Statens vegvesen har laget en informasjonsside om hvordan man skal kjøre i rundkjøringer (ekstern lenke). Kravet er at man skal ferdes hensynsfullt og varsomt så det ikke oppstår fare og annen trafikk blir unødig hindret eller forstyrret. I rundkjøringer har du vikeplikt for trafikk fra begge retninger. Det er viktig å følge trafikkrytmen. Har du vikeplikt, må du tydelig vise dette ved å sette ned farten eller stanse i god tid. Hvem som krysser vikelinjen først, er normalt av betydning.

Husk også å bruke blinklys i god tid før du skal ut, eller endre plassering i kjørefeltet, men ikke så tidlig at det oppstår misforståelser.

Uvant for eldre

Undersøkelsen viser videre at det er de eldre som sliter mest med rundkjøringer.

- Mange av de som sliter med rundkjøringer fikk gjerne lappen før rundkjøringer ble vanlig, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

Undersøkelsen viser også at de unge sliter mest med å overholde vikeplikten.

- De eldste sliter mest med rundkjøringer, men sliter minst med vikeplikten. For de yngste er det stikk motsatt. De synes tilsynelatende at rundkjøringer er grei skuring, men vikeplikten sier hele en av fem mellom 18 og 29 år at de synes er vanskelig, kommenterer Ytre-Eide.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer