Mulig bremsefeil på én million biler

- Ikke bruk bilen

Mercedes kaller nå tilbake nesten en million biler på grunn av mulig feil på bremsene. Den norske importøren har satt i verk en lynaksjon.

LYNAKSJON: Den norske importøren har satt i verk en lynaksjon, med blant annet besøk hjemme hos kundene, for å sjekke og utbedre eventuelle feil på bilene. Foto: Daimler
LYNAKSJON: Den norske importøren har satt i verk en lynaksjon, med blant annet besøk hjemme hos kundene, for å sjekke og utbedre eventuelle feil på bilene. Foto: Daimler Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Rust på bremseforsterkeren kan i verste fall føre til at forbindelsen mellom bremsepedalen og bremsesystemet kan ryke. I så fall kan bilen miste bremsene», slår de tyske veimyndighetene, German Federal Motor Transport Authority (KBA), fast i en rapport.

Til sammen kalles 993 407 Mercedes-biler over hele verden tilbake. Det er snakk om modeller i ML-klassen (2005-2011) , GL-klassen (2006-2012) og R-klassen (2007-2015), ifølge car-recalls.eu.

Den norske Mercedes-Benz-importøren Bertel O Steen opplyser ikke om hvor mange biler som er berørt av aksjonen.

Hjemmebesøk hos kunder

Audun Hermansen, som er kommunikasjonsdirektør hos den norske importøren, bekrefter tilbakekallingen og at det er satt i verk et stort apparat for å sjekke og utbedre disse bilene.

RUST PÅ BREMSEPUMPE: Feilen skal være rust på servo-pumpen til bremsene, og ved kraftig oppbremsing kan forbindelsen mellom bremsepedalen og bremsesystemet ryke, ifølge en talsmann for Mercedes. Eldre ML, GL og R-modeller er berørt. Foto: Daimler
RUST PÅ BREMSEPUMPE: Feilen skal være rust på servo-pumpen til bremsene, og ved kraftig oppbremsing kan forbindelsen mellom bremsepedalen og bremsesystemet ryke, ifølge en talsmann for Mercedes. Eldre ML, GL og R-modeller er berørt. Foto: Daimler Vis mer

- Det har vært en særdeles god og rask jobb av serviceapparatet vårt i denne saken. Med ekstra arbeidsskift på verkstedene og til og med besøk hjemme hos kundene, er kontrollen og feilrettingen i praksis allerede gjennomført for de berørte bilene i Norge, sier Hermansen.

Han ønsker ikke å gå i detalj om hvor mange biler som har vært berørt av aksjonen. Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken er det i den aktuelle perioden solgt rundt 10 000 av de berørte modellene i Norge. Om alle er berørt, vet vi ikke.

Ikke bruk bilen

I en melding til nyhetsbyrået AFP sier et talsmann for Mercedes at «inntil en sjekk av bilen er gjennomført på verksted, ber vi våre kunder om ikke å kjøre bilene sine».

- Det er selvsagt en del eldre biler, noen bruktimporterte og så videre, hvor det krever litt ekstra for å komme i kontakt med nåværende eier, sier Hermansen til DinSide.

HVOR MANGE: - Vi ønsker ikke å kommentere detaljer som hvor mange norske biler som er berørt, sier Audun Hermansen, som er kommunikasjonsdirektør hos den norske Mercedes-importøren. Foto: Bertel O Steen
HVOR MANGE: - Vi ønsker ikke å kommentere detaljer som hvor mange norske biler som er berørt, sier Audun Hermansen, som er kommunikasjonsdirektør hos den norske Mercedes-importøren. Foto: Bertel O Steen Vis mer

Dersom du mistenker at du kan ha en bil som ikke er fanget opp av aksjonen til den norske importøren, oppfordrer EU-nettstedet car-recalls.eu at du raskt tar kontakt med din nærmeste forhandler.

Også i januar

Dette er andre gang i år at Mercedes setter i verk en «million-tilbakekalling».

I januar annonserte fabrikken at 850 000 biler må tilbake på verksted på grunn av mulig lekkasje på en vakum-kontrollert kjølepumpe. Dette kunne føre til en elektrokjemisk reaksjon og dermed fare for brann og redusert bremsekraft.

Da var det snakk om Vito og V-klasse, som i de fleste tilfeller selges som varebiler i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer