Ikke bruk piggfrie vinterdekk om sommeren

Dekkene har dårligere veigrep og kan skape farlige situasjoner.

Bruk av piggfrie vinterdekk om sommeren kan skape farlige situasjoner, ikke minst på vått føre eller når været er ekstra varmt. Foto: COLOURBOX:COM
Bruk av piggfrie vinterdekk om sommeren kan skape farlige situasjoner, ikke minst på vått føre eller når været er ekstra varmt. Foto: COLOURBOX:COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å kjøre med piggfrie vinterdekk hele året er ikke å anbefale. Risikoen for farlige situasjoner øker betraktelig.

– Vinterdekk på sommerføre er livsfarlig. Det går utover både kjøreegenskaper og bremselengde, og gir økt risiko for vannplaning, sier Torleiv Haukenes i Dekkmann i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk bekrefter overfor DinSide at heller ikke de anbefaler bruk av piggfrie vinterdekk om sommeren.

– Dekkene er laget av en annen type gummi som er er beregnet for andre, og kaldere kjøreforhold. Det påvirker både veigrepet og bremselengden negativt, og gir alt i alt dårligere sikkerhet, sier Øyen til DinSide.

>> Rimelige og gode sommerdekk?

Ikke tilpasset regn og varme

Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier at det er spesielt høye temperaturer eller vått vær som kan skape farlige situasjoner om sommeren.

– Jo varmere det blir, desto farligere er det å kjøre piggfritt. Selv slitte sommerdekk er bedre enn nye piggfrie vinterdekk på sommerføre. Hvis du i tillegg kjører på en regnværsdag kan det gå ekstra galt. Våt asfalt er nemlig vinterdekkenes verste fiende, påpeker han. Bremselengden ved bruk av piggfrie vinterdekk øker nemlig vesentlig sammenliknet med ved bruk av sommerdekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer