Elektrisk Rolls-Royce

Ikke en spøk

For et par år siden ville det blitt tatt imot som en dårlig spøk, men nå blir det virkelighet: Rolls-Royces første elbil er snart på veien.

FOR 122 ÅR SIDEN: Allerede for 122 år siden sa Charles Rolls, grunnleggeren av Rolls-Royce, at elektriske biler ville bli framtiden. Neste år kommer Spectre, den første elbilen fra den britiske luksusbil-produsenten. Foto: Rolls-Royce
FOR 122 ÅR SIDEN: Allerede for 122 år siden sa Charles Rolls, grunnleggeren av Rolls-Royce, at elektriske biler ville bli framtiden. Neste år kommer Spectre, den første elbilen fra den britiske luksusbil-produsenten. Foto: Rolls-Royce Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske produsenten av luksusbiler på aller øverste nivå har vært kjent for sine store og sterke bensinmotorer.

En Rolls-Royce med 12-sylindret motor har vært toppen av bildrømmen for mange med mye penger. Det er ikke veldig lenge siden Rolls-Royce-sjef Torsten Muller-Otvos forklarte at de ville holde fast ved sin V12-motor «så lenge som mulig».

Likevel er tiden nå inne også for Rolls-Royce til å ta steget inn i en elektrisk verden. Neste år, sannsynligvis i fjerde kvartal, ruller den første elektriske Rolls-Royce ut på veien.

Navnet blir Spectre

Det vil si: Den har vært ute på veien ei tid allerede. Et omfattende testprogram, som tilsvarer bruk av bilen i 400 år, gjennomføres nå for å sikre seg at kvaliteten er den samme som på bilene med bensinmotor.

Spectre, som navnet på bilen kommer til å bli, skal testes over 2,5 millioner kilometer, deriblant på skikkelig barskt vinterføre.

KOMMER SNART: Foreløpig er Spectre under testing blant annet under tøffe vinterforhold. Allerede neste år er den i butikken. Foto: Rolls-Royce
KOMMER SNART: Foreløpig er Spectre under testing blant annet under tøffe vinterforhold. Allerede neste år er den i butikken. Foto: Rolls-Royce Vis mer

Testes i minus 40

I vinter har bilen blant annet blitt kjørt i ned mot 30-40 kuldegrader i Arjeplog nord i Sverige.

Her ble både de tekniske funksjonen til de elektriske motorene, batteriet og rekkevidda testet, samt hvordan kjøreegenskapene er på snø og is.

I tillegg ble kjørekomfort, støy, vibrasjoner, funksjonen til varmeapparatet og så videre testet under de ekstreme forholdene.

Spådde elbil i år 1900

Spectre er den første elektriske bilen på veien mot at Rolls-Royce bare skal selge elektriske biler i 2030.

Kanskje på tide. Allerede i 1900, etter å ha kjørt en tur i en elektrisk bil, forutså Charles Rolls, en av grunnleggerne av dette merket, at elektriske biler ville bli framtida:

«Den elektriske bilen er perfekt stillegående og ren. Det er ingen lukt av eksos eller vibrasjoner. Elektriske biler kan bli veldig nyttige når faste ladepunkter blir etablert», sa Rolls.

PROTOTYPEN: Den første prototypen til en elektrisk Rolls-Royce ble vist fram allerede i 2011. Heldigvis blir ikke den første bilen i produksjon like ekstrem. Foto: Rolls-Royce.
PROTOTYPEN: Den første prototypen til en elektrisk Rolls-Royce ble vist fram allerede i 2011. Heldigvis blir ikke den første bilen i produksjon like ekstrem. Foto: Rolls-Royce. Vis mer

På høy tid

Dagens Rolls-Royce-sjef Muller-Otvos, kan med andre ord være stolt av å bli den som skal oppfylle Charles Rolls 122 år gamle visjon om elektriske biler.

Noen flere tekniske detaljer som rekkevidde, ytelser og så videre rundt Spectre har Rolls-Royce foreløpig ikke avslørt. Det eneste som er ganske sikkert er at den blir en todørs kupé-type, at den får firehjulstrekk og at prisen blir skyhøy.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer