Ikke fått giroen?

Slik betaler du om du ikke har fått regning på årsavgiften.

MÅ BETALES: Det at du mangler giroen, er dessverre ingen unnskyldning. Foto: PER ERVLAND
MÅ BETALES: Det at du mangler giroen, er dessverre ingen unnskyldning. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag går fristen for å betale årsavgiften ut, og selv om regningene ble sendt ut til norske kjøretøyeiere allerede i februar, kan det likevel hende at du ikke har mottatt din. Tollvesenet melder at mange kjøretøyeiere kontakter dem med spørsmål om hvor papirfakturaen for årsavgiften har blitt av. Flesteparten av disse har en avtale om eFaktura eller AvtaleGiro. Men du kan også mangle den på grunn av nylig flytting, eller du har fått deg bil i det siste.

Men det at du ikke har fått giroen (eller har rotet den bort), fritar deg ikke for betalingsplikt om du eier kjøretøy som skylder årsavgift.

I 2010 ble det krevd inn 68.687 tilleggsgebyrer fra bileiere som ikke betalte. De fleste blir ilagt et tilleggsgebyr på 250 kroner, mens enkelte kjøretøy får tilleggsgebyr på 50 kroner ved for sen betaling.

Advarsel: Papirene du IKKE må oppbevare i bilen

Slik betaler du

For at betalingen skal bli korrekt registrert, må du ha et KID-nummer. Tollvesenet har en egen KID-nummergenerator, slik at også kjøretøyeiere uten giro kan få korrekte data.

Her finner du alt du trenger: Generer KID-nummer til betaling av årsavgift, og finn riktig kontonummer.

På nettsiden står det nøye beskrevet hvordan du går frem. Husk blant annet å ha kjøretøyets registreringsnummer for hånden. Her finner du også avgiftssatsene som gjelder for 2011.

Lurer du på hva du skylder i avgift? Send en sms til 2282, med teksten "REGNR" samt registreringsnummer, (eksempel: REGNR AA00000), for kjapt svar. SMS-tjenesten koster 3 kroner.

Du kan også - fra denne vinteren - betale direkte på trafikkstasjonen. Mer om det finner du her.

Slipper du å betale?

Leverte du inn bilskiltene til en trafikkstasjon i løpet av 2010, skal du ikke betale årsavgift for 2011.

Velger du å vrake bilen før 21. mars, skal du heller ikke betale årsavgift. De som allerede har betalt avgiften før vrakingen, vil få pengene tilbake fra Tollvesenet. Årsavgiften er for tiden 2.840 kroner for de fleste kjøretøy, mens du får 1.500 kroner i vrakpant. Toppåret for vraking av bil var 1996, da vrakpanten ble midlertidig satt opp til 6.000 kroner. Da ble hele 211.311 gamle biler borte fra norske veger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer