Ikke gå i kasko-fella!

Disse bileierne bør droppe kaskoforsikring, er rådet fra ekspertene.

SPARTE TUSENER: Familien Eggen Dokkeberg sparte mye penger på å kutte ut kaskoforsikring på sin 12 år gamle bil. Fra venstre Ann Kristin Eggen med datteren Sanne på armen og Kenneth Dokkeberg med datteren Ariane. Foto: NINA HANSEN
SPARTE TUSENER: Familien Eggen Dokkeberg sparte mye penger på å kutte ut kaskoforsikring på sin 12 år gamle bil. Fra venstre Ann Kristin Eggen med datteren Sanne på armen og Kenneth Dokkeberg med datteren Ariane. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har vel egentlig aldri tenkt godt nok over hva slags forsikring vi har på den 13 år gamle bilen vår. Vi har hatt den i drøyt fem år, og har bare betalt regningene som har kommet som en del av en total forsikringspakke, sier Kenneth Dokkeberg.

Men bør en 13 år gammel bil som har kjørt et sekssifret antall kilometer kaskoforsikres? Det er slett ikke sikkert, mener ekspertene.

LES MER: Mange aner ikke hvor mye de kan spare!

Alt for mange har dyr kasko

- Tommelfingerregelen vi bruker er at det på biler under 50.000 kroner sjelden lønner seg å ha kaskoforsikring, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen hos NAF.

Han forteller at alt for mange dessverre har alt for dyr kaskoforsikring på bilen sin, selv om det ikke lønner seg.

Kommer du ut for et skadetilfelle må du først ut med egenandel, noe du slipper om du kun skal reparere frontruta. Bonustap utgjør også mye penger, og så tar det lang tid å opparbeide igjen.

- Dette blir fort individuelt, så enhver må regne ut hva som lønner seg for sitt eget tilfelle, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen hos NAF.

LES MER: Slik sparer du!

Tåler du tapet? Dropp den dyre forsikringen

Forbrukerrådets generelle innstilling til forsikring, er at du ikke bør forsikre deg mot tap du lett kan bære selv.

- Har du en buffer på et par månedslønninger stående på konto, og lett kan ta et utlegg på for eksempel 50.000 kroner, bør du ikke ha verken delkasko eller kasko når bilverdien kommer under dette, sier Elisabeth Realfsen som er daglig leder og redaktør av Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen.

De er klar over at altfor mange har den samme gamle forsikringen de alltid har hatt, nærmest av vane.

BRUK FINANSPORTALEN: Elisabeth Realfsen i Finansportalen anbefaler alle å benytte seg av forsikringskalkulatoren fra Finansportalen. De samme dataene finner du også i Dinsides tjeneste FINN BILLIGSTE BILFORSIRING. Foto: FORBRUKERRÅDET
BRUK FINANSPORTALEN: Elisabeth Realfsen i Finansportalen anbefaler alle å benytte seg av forsikringskalkulatoren fra Finansportalen. De samme dataene finner du også i Dinsides tjeneste FINN BILLIGSTE BILFORSIRING. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer- Vi anbefaler samtidig alle som skal tegne ny forsikring, og dem som allerede har det, å sjekke ut priser på nettsiden vår. Å bytte selskap kan fort gi stor besparelse, sier Realfsen til Dinside.

Prisene fra Finansportalen finnes også i tjenesten FINN BILLIGSTE BILFORSIKRING, her på Dinside.

Om det lønner seg å ha delkasko eller full kasko, må enhver regne ut for seg selv. Da er det viktig å se hva forsikringen faktisk dekker. I tillegg bør alle lese hva det står i polisen der det du og selskapet har avtalt kommer fram, sier Realfsen.

Slik kuttet Kenneth forsikringsprisen med 2.886 kroner

GAMMEL NOK: Her er bilen familien Eggen Dokkeberg byttet forsikring på. Foto: NINA HANSEN
GAMMEL NOK: Her er bilen familien Eggen Dokkeberg byttet forsikring på. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Halv pris med ny forsikring

Dette er forsikringen familien hadde:

Full kasko (Gjensidige) 70 prosent bonus (tre år) Kjørelengde: 8.000 km Egenandel: 8.000 kroner Pris: 5.666 kroner

Dette er det nye forsikringstilbudet: Delkasko (Gjensidige) 70 prosent bonus (tre år) Kjørelengde: 8.000 km Egenandel: 8.000 kroner Pris: 2.680 kroner


Den gamle vanen har vært dyr for familien Eggen Dokkeberg. Det er lett å bli stående i den samme avtalen, og bare betale hva det koster når fakturaen kommer. En avtale ute av syne, er ute av sinn.

Familiebilen til familien Eggen Dokkeberg er en 13 år gammel Mitsubishi Outlander 2,0 med firehjulstrekk, og 190.000 kilometer på baken. Et godt eksempel på en bil det ikke lenger er verdt å ha full kaskoforsikring på.

Bilen var fullforsikret med kasko hos Gjensidige til en årspris på 5.566 kroner.

Etter et par tastetrykk på tjenesten fra Finansportalen (Finn billigst bilforsikring), og en kjapp telefon til Gjensidige, har familien plutselig spart 2.886 kroner på å ikke overforsikre bilen.

- Tallene fra Finansportalen viste at vi fikk best pris på ny delkasko-forsikring hos KLP. Siden vi er fornøyde med Gjensidige fra før ville jeg høre om de kunne matche tilbudet, sier Dokkeberg.

- Og ikke bare kunne de matche det, de ga oss et enda bedre tilbud, smiler familiefaren fornøyd.

LES MER: Slik får du halv pris på forsikringen!

Bytt selskap!

GRENSEN GÅR VED 50.000 KR: Dropp kaskoforsikring om bilen din er verdt mindre enn 50 000 kroner, mener NAFs Jan Ivar Engebretsen. Foto: NAF
GRENSEN GÅR VED 50.000 KR: Dropp kaskoforsikring om bilen din er verdt mindre enn 50 000 kroner, mener NAFs Jan Ivar Engebretsen. Foto: NAF Vis mer


Dokkeberg valgte å bli i samme selskap, men brukte likevel konkurransen til å få ned prisen. For andre er bytte av selskap et vel så bra alternativ.

NAF er enige med Finansportalen om at alle uansett burde utnytte konkurransesituasjonen mellom forsikringsselskapene, og de anbefaler en årlig runde for å innhente pris fra andre selskaper.

Særlig unge mennesker under 25 år, som i utgangspunktet blir belastet med høy forsikringspremie, burde benytte seg av dette.

De kan dessuten raskere bygge opp bonusen sin ved hyppig å bytte mellom forsikringsselskapene, mener Engebretsen.

I gråsonen finnes det også metoder for å doble bonusen på halve tiden, og det er fullt lovlig.

Sjekk dette før du bruker forsikringen

I mange situasjoner kan det faktisk være at det heller ikke lønner seg å benytte forsikringen i det hele tatt.

- Kommer du ut for skade bør du også sjekke ut rimeligere alternativer for skadeutbedring. Blant annet har såkalt spot-repair, som tar for seg mindre skader, vist seg å være betydelig kostnadsbesparende, råder NAF-rådgiveren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer