Lading av elbil

Ikke gjør denne elbiltabben

Å lade en elbil er ikke nødvendigvis så vanskelig. Men denne ladetabben bør du unngå.

VIL IKKE LADE: Det kan være farlig å lade elbilen via en skjøteledning. Heldigvis er laderen ofte intelligent nok til å stoppe prosessen selv. Foto: Øystein B. Fossum
VIL IKKE LADE: Det kan være farlig å lade elbilen via en skjøteledning. Heldigvis er laderen ofte intelligent nok til å stoppe prosessen selv. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er anbefalt for elbileiere flest å gå til anskaffelse av en såkalt hjemmelader. Da vil ladingen gå raskere, samtidig som det er sikrere med tanke på brannvern.

Ikke minst slipper man stort sett å benytte dyre hurtigladere til daglig bruk - da går vinninga raskt borte i spinninga, med tanke på elbilfordelene.

Nødlading kun til ... nød

Men det er nok av informasjon å sette seg inn i, om man skal gå fra tradisjonell bil til et kjøretøy med elektrisk motor: Rekkeviddeangst, ladekøangst eller generell angst for elbiler ...

Dermed er det ikke alltid like lett å ha alt på plass etter boka. Og uansett - det hender man må til med litt «nødlading», når man er ute og reiser. Svigermor har neppe egen hjemmelader til elbilen din, til du kommer på besøk.

ADVARER: Seniorrådgiver Ståle Frydenlund i Elbilforeningen.
ADVARER: Seniorrådgiver Ståle Frydenlund i Elbilforeningen. Vis mer

– Det er viktig å understreke at jordet husholdningskontakt (Schuko) kun bør brukes til nødlading, når det ikke er tilgang til andre og bedre lademuligheter, sier seniorrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening til Dinside.

– For eksempel gjelder det hos tante og onkel eller unntaksvis på reise. Dersom man lader elbilen daglig, er det ingen tvil om at man bør oppgradere til en skikkelig ladeboks, med såkalt Type 2-kontakt, oppfordrer Frydenlund.

Nødlading er risikabelt

Elbilrådgiveren forklarer hvorfor det med god grunn ikke bør bli en vane med nødlading.

– På besøk hos familie er det relativt enkelt å sjekke om både strømkursen og kontakten er i god stand, og dermed kan brukes til nødlading. Husk å avlaste «kladden» på ladekabelen i en krok eller tilsvarende, slik at den ikke henger direkte på kontakten. Hvis du skal oppholde deg lenge på stedet, kan du også med fordel sette ned strømstyrken som bilen trekker, sier Frydenlund og legger til:

– Sjekk helst om kontakt og støpsel er varme etter én times tid. Om det skulle være så varmt at du ikke kan ta på kontakt og/eller støpsel, må du koble fra umiddelbart, påpeker han.

Ikke bruk skjøteledning!

– Og det er definitivt ikke lurt å bruke skjøteledning for å lade elbil.

Det utbryter senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF til Dinside. Årsaken til det er enkel - det er enda mer brannfarlig enn vanlig nødlading.

ADVARER: Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Foto: NAF
ADVARER: Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Foto: NAF Vis mer

– Når en elbil lader, trekker den mye strøm hele tiden. Da vil det bli varmgang i skjøteledningen, og den kan ta fyr. Du vil se det om det er litt snø. Da vil snøen rundt ledningen smelte på grunn av varmgangen, forklarer Sødal videre.

Ståle Frydenlund i Elbilforeningen er enig.

– Hovedpoenget med at bilen kobles direkte til kontakt under nødlading, er å sørge for at koblingen til bilen er ubrutt. Hvis den ikke er det, med skjøteledning, øker sjansen for skade på isolasjon, kortslutning og varmgang. Ingen av delene er noe du ønsker, og du kan også oppleve spenningsfall og at sikringen ikke slår ut ved feil, advarer han.

Livsfare

Er ikke ladekabelen lang nok, derimot ... da sliter du. For du kan ikke hente fram skjøteledningen. Det slår også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) fast.

«Skjøteledninger og adaptere (overganger fra en kontakttype til en annen) skal ikke benyttes. I bilens brukerveiledning skal det finnes en advarsel om at dette ikke er tillatt», heter det på nettsidene til DSB.

Direktoratet erfarer at noen elbilsjåførere også legger skjøteledning for lading gjennom vinduer fra bolig. Dette kan medføre livsfare om jordingen ikke er i orden, advares det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer