Lading av elbil

Ikke gjør denne elbiltabben

Å lade en elbil er ikke nødvendigvis så vanskelig. Men denne ladetabben bør du unngå.

VIL IKKE LADE: Det kan være farlig å lade elbilen via en skjøteledning. Heldigvis er laderen ofte intelligent nok til å stoppe prosessen selv. Foto: Øystein B. Fossum
VIL IKKE LADE: Det kan være farlig å lade elbilen via en skjøteledning. Heldigvis er laderen ofte intelligent nok til å stoppe prosessen selv. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er anbefalt for elbileiere flest å gå til anskaffelse av en såkalt hjemmelader. Da vil ladingen gå raskere, samtidig som det er sikrere med tanke på brannvern.

Ikke minst slipper man stort sett å benytte dyre hurtigladere til daglig bruk - da går vinninga raskt borte i spinninga, med tanke på elbilfordelene.

Nødlading kun til ... nød

Men det er nok av informasjon å sette seg inn i, om man skal gå fra tradisjonell bil til et kjøretøy med elektrisk motor: Rekkeviddeangst, ladekøangst eller generell angst for elbiler ...

Dermed er det ikke alltid like lett å ha alt på plass etter boka. Og uansett - det hender man må til med litt «nødlading», når man er ute og reiser. Svigermor har neppe egen hjemmelader til elbilen din, til du kommer på besøk.

– Det er viktig å understreke at jordet husholdningskontakt (Schuko) kun bør brukes til nødlading, når det ikke er tilgang til andre og bedre lademuligheter, sier seniorrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening til Dinside.

– For eksempel gjelder det hos tante og onkel eller unntaksvis på reise. Dersom man lader elbilen daglig, er det ingen tvil om at man bør oppgradere til en skikkelig ladeboks, med såkalt Type 2-kontakt, oppfordrer Frydenlund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer