Vindusviskere i kulda

Ikke gjør denne tabben

I verste fall kan det koste deg mange tusen kroner i reparasjon.

VINDUSVISKERE: I kulda er det ekstra viktig å passe godt på vindusviskerne, hvis ikke kan det koste deg dyrt, ifølge Tryg forsikring. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Ifølge Tryg forsikring, glemmer altfor mange å slå av vindusviskerne når de parkerer for kvelden.

Dersom vindusviskerne fryser fast i frontruten i løpet av natten, ender mange bileiere opp med en ødelagt vindusviskermotor som må skiftes.

– Nå er vi inne i en frostperiode og da får vi mange henvendelser om slike skader, hvor kunder som regel har startet bilen i kulda på morgenen uten å løsne de fastfrossede viskerne først. Ryker vindusviskermotoren må den skiftes, og det er sure penger å betale for noe som enkelt kunne vært unngått, sier Torbjørn Brandeggen i en pressemelding, og hevder at en reparasjon kan koste opp imot 10 000 kroner, og heller ikke dekkes av forsikringen.

Skru dem av

Kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF er enig med Tryg om hva det viktigste man bør gjøre i vinterkulda er:

- Det viktigste du gjør er å huske å skru av vindusviskerne når du parkerer bilen. For de som har regnsensor er det lurt å skru av denne også så ikke den reagerer på isen som ligger på ruta når du starter bilen neste morgen. Bruk heller ikke vindusviskerne før ruta er isfri, særlig isen der vindusviskerne hviler, påpeker han.

Sødal tipser de som har motor- og kupévarmer om å bruke den.

- Tidsinnstiller du motorvarmeren er bilen isfri når du skal dra, understreker han.

Terje Fredriksen, produktsjef i BilXtra, sier til Dinside at også han anbefaler å sette opp viskerne eller å bruke motorvarmer til forvarming av bilen, dersom bilen din ikke har elektronisk styring av dette som kutter strømmen til viskermotoren når det oppstår en gitt motstand.

Sett viskerne opp

Både Tryg forsikring og NAF mener det beste trikset er å sette vindusviskerne opp idet man parkerer for kvelden.

- Det helt greit å vippe opp vindusviskerne fra ruta når du parkerer for kvelden. Da fryser de ikke fast til ruta. En annen løsning er å dekke til frontruta med noe som isolerer. Det finnes ulike løsninger for dette, understreker Sødal.

Har du glemt dette før du parkerte for kvelden og viskerne har frosset fast, bør du unngå å rive dem løs, da går viskerbladet lett i stykker.

- Skrap bort is og snø, og dunk forsiktig til de løsner, sier Brandeggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer