Leie bil i utlandet

Ikke gjør disse leiebil-tabbene

Det finnes nesten for mye å velge mellom når man skal booke bil til ferien, men sørg for at du ikke går i de vanlige fellene.

FINN FRAM I JUNGELEN: Det kan være utfordrende å finne fram i jungelen av leiebiler, forsikringer, lover, tips og regler. Foto: NTB Shutterstock
FINN FRAM I JUNGELEN: Det kan være utfordrende å finne fram i jungelen av leiebiler, forsikringer, lover, tips og regler. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Enten du allerede har dratt på ferie, eller snart skal ta ferie – å leie bil kan være litt av en jungel av avtaler som ikke alltid er så lett å komme seg gjennom.

Og du står kanskje her: I køen før skranken ved leiebilselskapet, du og familien har sittet på flyet i mange timer, ventet på bagasjen i en evighet, og endelig kan dere snart sette dere i bilen for å kjøre til ferieparadiset.

Hva er inkludert i avtalen din? Trenger du den ekstra forsikringen som leiebilselskapet prøver å prakke på deg? Hvordan unngår du å bli lurt? Fortvil ikke, her kommer noen gode råd.

#1. Sett deg inn i hva som er inkludert i prisen

Forbrukerrådet har mange gode tips dersom du skal leie bil på utenlandsferien din. Det første de råder deg til å sjekke, er hva som faktisk er inkludert dersom du bestiller leiebil over nettet – ofte er det nemlig kun det mest grunnleggende som er inkludert i prisen.

#2. Unngå den dyre bilforsikringen

Det andre tipseter å sjekke hva reise- og kredittkortforsikringen din dekker.

Kommunikasjonssjef i Codan Forsikring, Georg Richvoldsen, uttalte til Dinside i fjor at det er både vanskelig og stressende å stå ved bilutleieskranken og være nødt til å ta en avgjørelse om en ekstra forsikring, som betyr en tilleggsregning som gjerne er like dyr som den dere har betalt for leiebilen.

- Har du gyldig reiseforsikring vil den ofte dekke egenandelen ved skade, hos oss dekker den egenandel opptil 20.000 kroner, fortalte Richvoldsen.

Han kunne også fortelle at de hadde undersøkt dette blant sine kunder, og funnet ut at over halvparten av dem ikke var klar over at reiseforsikringen dekker egenandel ved skade på leiebil.

- Å sjekke hva forsikringen din dekker kan med andre ord spare deg for mye penger, understreket Richvoldsen.

#3. Vit hva egenandelen for skader er

Forbrukerrådet mener du aldri burde bestille leiebil uten å vite hva egenandelen for skader er, og hva prisen for å redusere/fjerne egenandelen er.

De anbefaler deg også å betale leien med kredittkort og sjekke hvilke forsikringer som er inkludert i kredittkortavtalen din. Ofte er egenandelen inkludert i reise- eller kredittkortforsikringen din.

#4. Sjekk at alle beløp stemmer når du skal hente bilen

Forbrukerrådet tipser deg om å dobbeltsjekke at alle summer i kontrakten stemmer, og at du spør leieselskapet dersom du er usikker på hva noe er. Sørg for at du ikke betaler for forsikringer eller andre ting du ikke har bedt om.

#5. Sjekk bilen før du drar avgårde

Når du leier bil er det heller ikke uvanlig at den har noen skrammer her og der – det viktigste er at du sjekker den før du drar avgårde med den. Du burde gjøre dette sammen med utleier, for å se på eventuelle skader på bilen sammen, råder Forbrukerrådet. Ved å gjøre dette, unngår du å få skylden som eventuelt forrige leier gjorde på bilen.

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, har tidligere poengtert viktigheten av dette overfor Dinside.

- Ikke overlat sjekken til utleiefirmaet, svært mange av spørsmålene vi får om bilutleie handler om at forbrukeren får krav på skader de ikke kjenner til.

Du burde for eksempel ta bilder av bilen, da har du konkret bevis på hvordan den så ut da du hentet den.

Å notere kilometerstanden er også viktig å gjøre før du drar, og du unngår igjen eventuelle konflikter som kan dukke opp om faktisk kjørelengde.

#6. Lever bilen innenfor åpningstiden

Hos mange bilutleiefirmaer er det mulig å levere bilen selv etter åpningstiden, men Forbrukerrådet mener det beste er å levere bilen innenfor åpningstiden.

Dersom du ikke har mulighet til det, gjør du lurt i å ta gode og nøyaktige bilder av bilen som viser at den ble levert i god stand.

#7. Andre ting å huske når du leverer bilen

Når du skal levere bilen, er det viktig at en rekke ting er på stell.

Sjekk interiøret: Sjekk at bilen er relativt ren innvendig slik at du slipper et eventuelt gebyr for renvask. Igjen: Ta bilder.

Nå skal du slippe de største leiebilfellene i utlandet

Fyll opp tanken: Det er også viktig å fylle opp tanken, for ifølge Forbrukerrådet tar leiebilselskapene seg ofte godt betalt dersom tanken er tom eller delvis tom når du leverer bilen fra deg.

#8. Vær nøye med å levere bilen innenfor tiden

Hvis ikke, kan det koste deg dyrt. Flere bilutleieselskaper aksepterer at du leverer bilen 30 minutter for sent, men dersom tiden går over det, er du ofte nødt til å betale for en hel dag til. Det er både kjedelig og kan være dyre utgifter.

#9. Krav i ettertid

Skader: Ifølge Forbrukerrådet har ikke bilutleiefirmaet rett til å belaste kredittkortet ditt eller depositum for påståtte skader uten å ha gitt deg beskjed. Du har rett til muligheten for å motbevise eller benekte slike krav før du blir nødt til å betale noe.

Drivstoff, bøter og parkeringsgebyr: Bilutleier har rett til å belaste kortet ditt for slike utgifter, ifølge Forbrukerrådet, men kostnadene skal stå i rimelig forhold til skaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer