Ikke glem dette

Det er flere ting å huske på når du skal taue en annen bil.

TAUE BIL: Skilt er viktig å ha på plass. Foto: Rune Korsvoll
TAUE BIL: Skilt er viktig å ha på plass. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Dersom du blir nødt til å taue en bil, for eksempel til et verksted, er det flere ting å huske på. Ikke bare må selve tauingen gjennomføres på en ordentlig måte, du må også sørge for at bilen som taues er «riktig utstyrt».

Ikke glem dette

For hvis du skal taue en bil som er avregistrert eller ikke har skilter og det må sitte en person på førerplassen for at det skal kunne gjennomføres på en forsvarlig måte, anses kjøretøyet som et separat kjøretøy, forklarer Asbjørn Hagerupsen, sjefingeniør i Statens vegvesen, til DinSide.

Dette kan skje om du ikke bruker beltet i bilen riktig, forklarer Bård Morten Johansen i Trygg trafikk. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

- Når uregistrert motorvogn slepes på denne måten, skal den ha påsatt prøvekjennemerke (prøveskilt), forteller han.

Derfor må du sørge for at det er på plass før du gjennomfører tauingen. Prisen for prøveskilt er 360 kroner per dag.

- Prøveskilt kan bestilles på vegvesen.no og du får de tilsendt i posten. På grunn av postgangen må du bestille disse mer enn 10 dager før du skal bruke disse, forklarer Hagerupsen.

For har du ikke det på plass vil det være ulovlig bruk av et uregistrert kjøretøy og du risikerer å bli bøtelagt av politiet.

Gjør det riktig

sine nettsider har Viking delt nyttig informasjon til deg som skal taue en annen bil. Blant annet må du sørge for at bilen som taues er i forsvarlig stand, at fører av bilen som taues også har gyldig førerkort og at det er viktig å være forsiktig med å taue biler med automatgir.

Årsaken til at du ikke være forsiktig hvis du skal taue en bil med automatgir, er at disse bilene ikke får olje når motoren ikke går.

«Det betyr at delene i girkassa kan skrape mot hverandre uten smøring – og føre til store skader», forklarer Viking og legger til at det ofte går greit på korte distanser og ved lav hastighet - under 30 km/t.

Vikings tips til tauing av bil

  • Bilen som taues må være i forsvarlig stand.
  • Fører av bilen som taues må også ha gyldig førerkort for denne.
  • Du kan bare taue biler med gyldige skilter.
  • Ikke bruk noe annet enn slepekrok eller hengerfeste.
  • Du må bruke riktig tau: slepetau
  • Vær forsiktig med å taue biler med automatgir.
  • Husk at reglene for avstand gjelder selv om du sleper en annen bil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer