- Ikke godt nok

Hallgeir Kvadsheim fikk seg en overraskelse i et av p-husene ved Oslo Lufthavn.

DYNAMISK PRISING: Forbrukerøkonom og programleder Hallgeir Kvadsheim er ikke videre begeistret for den dynamiske prisingen på parkeringen ved Oslo Lufthavn. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
DYNAMISK PRISING: Forbrukerøkonom og programleder Hallgeir Kvadsheim er ikke videre begeistret for den dynamiske prisingen på parkeringen ved Oslo Lufthavn. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Publisert

På starten av året innførte Avinor og OnePark, som drifter parkeringshusene på Oslo Lufthavn, dynamisk prising ved flere av p-husene. Det vil si at prisene vil variere fra dag til dag og time til time, og det er ikke like enkelt å vite hva prisen blir fram i tid.

Prissystemet er slik at det er dyrere å parkere på attraktive tidspunkt. Du kan lese mer om systemet i lenka under.

Reagerer

En som fikk seg en overraskelse da han parkerte i P10-parkeringshuset denne uka, var programleder og forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim. På Twitter har han lagt ut følgende:

«Parkerte på P10 Gardermoen torsdag pga. kort tur. Forutsigbar døgnpris. Men ikke nå lenger! For nå bedriver de «dynamisk prising» basert på dag, time. WTF! Så når du kjører inn, vet du ikke prisen? Ingen anslag på nettsidene heller. Så hva blir det neste gang? 750? 600? 7000??»

Overfor DinSide utdyper Kvadsheim at han er forundret over innføringen av dette.

- Det kan jo være greit ved at man får lavere pris når det er lavere etterspørsel, men man bør på forhånd vite hva prisen blir når man betaler for en vare, sier han og fortsetter:

- Det er som å kjøpe en overraskelsespakke, man vet ikke hva prisen blir.

Hundrelappen mer

Samtidig legger han til et forbehold om at de aktuelle prisene stod klart og tydelig da han kjørte inn i P10, men at han ikke fikk det med seg.

- Vanligvis har jeg betalt 600-650 kroner for 24 timer. Nå ble det en hundrelapp dyrere. Betyr det at det neste gang kan bli 900, 2000 eller 3000 kroner? Man må nesten vite hva prisen blir. Det er god forbrukerpolitikk å tydeliggjøre prisen.

På Avinors nettsider står det at maksimal døgnpris er 650 kroner, men den prisen gjelder korttidsbetaling.

- Man antar jo at korttidsparkeringen, som er den som er nærmest flyplassen, er den dyreste, men den var faktisk billigere enn det jeg betalte.

Den maksimale døgnprisen på P10, er 749 kroner, forteller Mona Elisabeth Gladhus, markedssjef i OnePark. Det var også beløpet Kvadsheim betalte. Han syns det er betryggende å vite at det han betalte var maksbeløpet, men han savner mer informasjon om det.

- Det var jo betryggende. Det er bare litt rart at de ikke informerer tydeligere om det på nettsidene. De har jo info om makspris på korttidsparkeringen der, forteller han.

Billigere å forhåndsbestille

Dog vil det lønne seg å forhåndsbestille hvis du ønsker å parkere i P10. En kjapp sjekk på Avinors nettsider viser at døgnprisen blir under 600 kroner på flere dager dersom man forhåndsbestiller.

- Du risikerer å betale mye mer hvis du betaler inni p-huset. Mange parkerer der fordi man ønsker fleksibilitet og det er ikke alltid det er like greit å forhåndsbooke, sier Kvadsheim som forteller at han sendte en e-post til kundeservice om prisene.

- Ikke godt nok

I tillegg reagerer Kvadsheim på prishjulet man finner på parkeringssidene til Avinor. Der kan du se estimert pris på din parkering, men det er en viss begrensning på tid.

- Det gir bare prisen for det neste døgnet, og du kan ikke se prisen fram i tid. Jeg skjønner ikke dynamikken i dette og det er ikke godt nok.

Kvadsheim understreker likevel at han stort sett er fornøyd med parkeringen på Oslo Lufthavn.

- Jeg benyttet langtidsparkering i sommer, og det er et strålende system. De skal få skryt for det, men P10-parkeringen fungerte ikke for meg.

OnePark svarer

Gladhus i OnePark forteller at de etter innføringen av dynamiske priser har mottatt noen henvendelser og spørsmål.

- Vi forklarer kundene hvordan dynamisk prising fungerer og at det baseres på etterspørsel, og vil av den grunn variere. Dette er noe man allerede kjenner fra prising av hotellrom og flyreiser, og er kjent for kundene, sier hun til DinSide.

Mona Elisabeth Gladhus er markedssjef i OnePark. Foto: OnePark
Mona Elisabeth Gladhus er markedssjef i OnePark. Foto: OnePark Vis mer

Dersom reisende ønsker å sikre seg plass og de beste prisene, anbefaler hun å forhåndsbestille parkering.

- Det lønner seg å være tidlig ute med å bestille parkering, og når du bestiller parkering får du vite hva du skal betale og du sikrer deg de beste prisene for parkering, forteller Gladhus.

Estimerte priser

På spørsmål om hvorfor prishjulet bare viser estimerte priser det neste døgnet, forklarer Gladhus at det er mulig å rulle hjulet til du får ett døgn, ei uke eller så lenge man ønsker å parkere. Dog ser man bare estimerte priser ved oppstart den aktuelle dagen.

- Det er ikke mulig å velge seinere starttid for drop-in, det er fordi prisen er styrt av belegget til enhver tid. Kunden kan enkelt finne prisen ved å benytte seg av forhåndsbestilling. Dette skaper en forutsigbar parkering for kundene, og ønsker kunden å avbestille er det mulig inntil 2 timer før ankomst.

Synlig prisskilting

Når det gjelder skilting av aktuelle priser, forteller Gladhus at det er tilgjengelig slik at man ved innkjøring kan se hvilke priser som gjelder.

- Det finnes elektroniske skilttavler med prisene som gjelder ved innkjøring på våre parkeringsområder, så ved innkjøring vil man kunne se hvilke priser som gjelder før man kjører inn på valgt parkeringsområde. På drop-in-parkeringer så er det innkjøringstidspunkt som er viktig, og prisen du ser på skjermen, er prisen du får. Prisene kan også sjekkes ved QR-kode som er plassert på de ulike parkeringsområdene.

Parkeringshusene ved Oslo Lufthavn har ulike prisene, og dersom du ønsker lavest pris, anbefaler Gladhus at du velger en parkering som er litt lenger unna.

- Velger du å parkere lenger unna terminalen er det billigere enn om du velger å parkere nærmest terminalen. Vi har dynamiske priser i bookingsystemet og på drop-in parkering, avslutter hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer