Leiebil i ferien?

- Ikke kjøp denne forsikringen

Leiebilselskapene tilbyr ofte dyre tilleggsforsikringer som er helt unødvendige. Den vanlige reiseforsikringen dekker ofte det meste.

EGENANDEL VED SKADE: Egenandelen ved skade på en leiebil kan være opp mot 15.000-20.000 kroner, men er ofte dekket av den vanlige reiseforsikringen din. Foto: Colourbox
EGENANDEL VED SKADE: Egenandelen ved skade på en leiebil kan være opp mot 15.000-20.000 kroner, men er ofte dekket av den vanlige reiseforsikringen din. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

Du kjenner kanskje igjen situasjonen; køen bak deg i leiebilskranken på flyplassen blir lenger og lenger. Familien er utålmodig for å komme fram til sol, sjø og bading.

Mannen bak skranken spør deg for andre gang, om du er helt sikker på at du ikke skal ha en forsikring som fjerner egenandelen dersom du bulker bilen.

Du trodde du hadde ordnet det meste på nett hjemmefra, og foran deg ligger en kontrakt på flere sider, med liten skrift på engelsk.

Motet svikter og du kjøper den ekstra forsikringen for å være på den sikre siden, og ender opp med en ekstra regning som er nesten like stor som det koster å leie bilen for ei uke ...

Egenandel på 20.000

- Det er både vanskelig og stressende å stå der og måtte ta en avgjørelse om en ekstra forsikring, som betyr en tilleggsregning som kan være like høy som den dere har betalt for leiebilen. Har dere en gyldig reiseforsikring vil den ofte dekke egenandelen ved skade. Hos oss dekker den egenandel opptil 20.000 kroner, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Kommunikasjonssjefen forklarer at de har undersøkt dette blant sine kunder, hvorpå de har funnet ut at over halvparten ikke var klar over at reiseforsikringen dekker egenandel ved skade på leiebil.

SJEKK PÅ FORHÅND: Sjekk reiseforsikringen din på forhånd. Da er det lettere å si nei til ivrige selgere, som vil at du skal tegne ekstra forsikringer før du skriver under kontrakten. Foto: Colourbox.
SJEKK PÅ FORHÅND: Sjekk reiseforsikringen din på forhånd. Da er det lettere å si nei til ivrige selgere, som vil at du skal tegne ekstra forsikringer før du skriver under kontrakten. Foto: Colourbox. Vis mer

- Å sjekke hva forsikringen din dekker kan med andre ord spare deg for mye penger, sier Richvoldsen.

Sjekk reiseforsikringen

Dinside har sjekket hva noen av de andre selskapenes forsikring dekker:

Helårs reiseforsikring hos Gjensidige dekker egenandel opp til 15.000 kroner ved skade på leiebil.

Kjøper du en såkalt Super reiseforsikring hos Europeiske, dekker denne en ubegrenset egenandel ved skade på leiebil, i tillegg til en del andre ting. Den vanlige reiseforsikringen dekker ikke egenandelen.

If har de samme vilkårene som Europeiske. En Super reiseforsikring dekker egenandel ved skade med ubegrenset sum, mens den vanlige reiseforsikringen ikke dekker dette.

En undersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført i år, viser dessuten at én av fem som leier bil føler seg presset til å kjøpe dyre og ofte unødvendige tilleggs-forsikringer når de skal hente leiebilen.

HA IS I MAGEN: Har du reiseforsikring, kan det godt hende tilleggsforsikringen fra bilutleierne penger ut gjennom vinduet. Foto: Colourbox
HA IS I MAGEN: Har du reiseforsikring, kan det godt hende tilleggsforsikringen fra bilutleierne penger ut gjennom vinduet. Foto: Colourbox Vis mer

Ha is i magen

- Når du henter bilen gjelder det å ha is i magen. Sjekk på forhånd hva reiseforsikringen din dekker, og si nei takk til ivrige selgere som forteller hvor dyrt det kan bli om du ikke kjøper enda flere forsikringer, sier Pia C. Høst, fungerende direktør for kommunikasjon og digitale tjenester i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet anbefaler å leie bil hos store, seriøse aktører, sjekke hva reiseforsikringer dekker, og passe på at du får en epost fra leiebilselskapet der det framgår hva du har kjøpt.

I tillegg bør du sørge for at du får med ansvarsforsikring for skade på andre kjøretøy, og forsikring mot tyveri, kollisjon, glass og bilassistanse, om bilen skulle få stopp. Det er ofte inkludert i selve leiekontrakten, men kan variere fra firma til firma, og land til land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer