Ikke kjøp disse billigdekkene

Årets store dekktest fra Forbrukerrådet med klare advarsler.

Dekktest på garantert våt vei. Foto: IRCT/Forbrukerrådet
Dekktest på garantert våt vei. Foto: IRCT/Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tid for å bytte til sommerhjul, og mange ser nok at de må investere i nye dekk. Flere aktører tester dekk, og DinSide har tidligere vist deg en av oversiktene over årets beste sommerdekk. Vi har også pristestet vinnerdekkene for å vise hvor mye du kan spare.

Utrolig - men sant: I år må billister i Nord-Norge skifte først. - Aldri opplevd dette før

Men ikke kjøp for billig


Allerede i februar omtalte vi et av resultatene fra den store europeiske dekktesten, der et av de billige testdekkene faktisk eksploderte i fart.. Også Forbrukerrådet advarer nå mot de billigste dekkene.

I testen der 33 dekk er med, kommer dekk av typen Dayton og Chengshan så dårlig ut at de ikke får ett eneste poeng - av 100 mulige. Også dekk av typen Sava, Kleber, Debica og Point S leverer under middels, så svake resultater at Forbrukerrådet fraråder kjøp av disse. I den tidligere publiserte dekktesten fra Motor/NAF, kom også billigdekk dårlig ut, med dekk av typene Sunny og Sava i bunn.

Dekkene som gjør det best er Continental, Vredestein, Michelin, Nokian og Uniroyal. Kjente merker, der flere er med i DinSides pristest.

TRYKK HER for den store pristoversikten på noen av årets beste sommerdekk

Sjekk dimensjonen

Dekkegenskapene endres med dekkets dimensjon. Det betyr at du ikke skal se deg helt blind på testresultatene for dekk som ikke har samme dimensjon som de du jakter på.

Årets test hos Forbrukerrådet fokuserer på dimensjonene 175/65R14 og 195/65R15. Continentals ContiPremiumContact 2 ender på topp i første kategori, mens Vredestein Sportrac 3 V leder an i den andre.

Dette er tett opp til resultatene i dekktesten fra Motor/NAF, der Continental PremiumContact 2 vant foran Nokian Hakka V og Vredestein Sportrac 3. Her ble 15 dekktyper i dimensjonen 205/55 R16H testet.

Se filmene som viser hvordan du bytter hjul på bilen selv.

Vått er viktigst

Sliter du med valget, bør du først fokusere på dekkets egenskaper på vått føre, råder Forbrukerrådet. Det er relativt små forskjeller mellom de ulike modellenes egenskaper når det gjelder kjøring på tørr vei, slitestyrke, forbruk og støy. Det som først og fremst skiller er egenskapene på vått føre.

I årets test kommer det tidligere nevnte Continental-dekket best ut av det på våt vei, sammen med Uniroyals RainExpert, Vredestein Sportrac 3 V, Nokian V og Bridgestone Ecopia EP 150 (de tre siste er i kategorien med de bredeste dekkene i testen).

Flere detaljer finner du hos Forbrukerrådet, som også gir deg en sorterbar tabell med oversikt over alle dekkene i testen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer